Bagaimana membaca maklumat tayar kereta anda

2banner

Contoh:

205/65R15 95H

205 – ini adalah kelebaran tayar sebanyak 205mm
65 – ratio ketebalan tayar, bermakna 65% dari lebar..iaitu 133.25mm aka 5.25 inch
R – jenis pembuatan tayar (R bermakna Radial ply)
15 – ini adalah diameter rim iaitu 15 inci
95H – 95 adalah index berat yang boleh ditanggung, bemula dari index 71 hingga 102 (rujuk jadual index) dan H index kelajuan yang bole ditanggung (rujuk jadual)

Index berat:
load index

Index kelajuan:
speed index

One Comments

  • raayeop

    December 26, 2014

    Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada…

    Terima kasih tuan tanah.

Leave a Reply