Di sebalik cerita blog hina Nabi

Saya tidak sempat membaca blog palsu yang heboh diperkatakan itu, tetapi berdasarkan gambaran yang diberikan, ianya nampak begitu serius. Masakan tidak, ianya melibatkan sensitiviti keagamaan yang boleh menjadi penyakit lain jika tidak ditangani dengan baik.

Mungkin ada beberapa perkara yang tersirat dalam hal ini:-

1. Sejauh mana kecekapan pihak bertanggungjawab dapat mengesan orang yang tidak baik ini? Saya percaya kecekapan itu ada, mungkin memerlukan masa.

2. Bagaimana seriusnya kerajaan dalam undang-undang cyber, terutamanya akta yang menghalang kecurian identiti (identity theft) dan juga pencabulan ruang privasi.

3. Adakah barah perkauman dan keagamaan semakin parah di Malaysia? Lihat isu kepala babi di Negeri Sembilan dan Melaka yang turut sama dilakukan oleh ‘hantu’. Mungkin jenis ‘hantu’ yang sama juga menulis blog religious-hatred sebegini.

4. Surat khabar dan TV mensasikan isu ini untuk apa? Sebab tangggungjawab atau sebab keuntungan saja?

Orang Malaysia ini sopan-santun dan berbudi-bahasa. Jangan berbalah hanya disebabkan seorang dua yang pendek akalnya.

Dear fellow Malaysians, if you like the content of this blog and thinking about to support me to continue writing good content, please consider to sign up for Takaful service from me. I am offering life & accidental coverage plans and medical card too. Kindly message me using the PM box on the sidebar (under profile picture). Thanks ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *