Kad Kredit, Kad Debit, Kad Caj – Tambahan Belanja 2010

Credit Card- A credit card as the name goes gives credit for the payments you make through the card obviously for a charge. The days of credit one gets could range from 20 – 50 days depending on the date when one made the purchase. One can chose to pay the entire dues at one time, or delayed them after paying the minimum amount due every month.

Debit Card- A Debit card is basically ATM card on the move. It enables you to access your bank deposits for payment. When you make any purchases using a debit card, then your bank account is automatically and instantaneously debited to the extent of the purchase amount.

Charge Card- A charge card is pretty similar to a credit card with one major difference. With a charge card you have to pay the entire dues within the credit period and cannot carry over any balances like a credit card.

————————————-

Seperti yang dimaklumkan oleh Perdana Menteri, setiap pengguna kad kredit atau kad caj akan dikenakan yuran ‘maintenance’ RM50 setahun bermula tahun 2010. Ini bermakna, tidak ada lagi kad ‘free for a life time’ seperti yang selalu dicanangkan oleh pihak bank dalam promosi mereka.

Sepatutnya promosi perlu ditukar kepada ‘free for a lifetime (until further notice by the government)’.

Yang sebenarnya ia masih percuma tanpa apa-apa caj oleh pihak bank, tetapi yuran RM50 adalah bayaran kepada kerajaan, bukan kepada bank. Jadi mungkin kita tak perlu marah-marah pada bank.

Saya tidak juga marah-marah kepada kerajaan, sebabnya kerajaan juga perlu mencari alternatif punca kewangan baru setelah cukai rokok tidak dinaikkan, dan juga pemberian pekej notebook untuk orang muda. Ambik dari tangan kanan, keluar tangan kiri. Mesti ada positif dan negatif, kalau tidak mungkin tidak balance itu kira-kira.

YB Zul (Kulim) ada point nya disitu dengan mencadangkan had kelayakan pemegang kad kredit, sekiranya benar kerajaan mahu memberi tekanan agar rakyat lebih berhati-hati dalam berbelanja.

Yalah, objektif agar rakyat kurang menggunakan kad kredit mungkin atas kertas saja. Yang sebenarnya kerajaan mungkin nak ambik kesempatan dengan mereka yang bermewah-mewah ini. Alang-alang dah mewah apa salahnya derma RM50 kat budak-budak U nak beli notebook!

Mungkin kita semua patut bertukar arah kepada kad debit.

4 Comments

  • RINGAU @ DOMINIC ASENG EDAL

    January 10, 2010

    Saya diberi kad kredit master dan visa yang baru. adakah kad lama tidak boleh dipakai? bagaimana pula dengan nombor pin? Adakah nombor pin lama boleh dipakai? Jika tidak, bila akan saya dapat pin baru? Sila aktifkan kad baru saya.

  • enchik

    April 13, 2010

    salam..
    caj yg dikenakn kerajaan mungkin ada udang disebalik mee tp kalu kita fikir balik sbb dengan cr logik tanpa fikir keuntungan kerajaan mungkin ada alasan yg ada kebaikan untuk rakyat..

    tahap inflasi negara makin lama makin naik. sedikit sebanyak ia bergantung juga dgn tahap perbelanjaan rakyat yg kini semakin mewah dengan menggunakn kad kredit. harga barang tidak akan turun sekiranya terdapat permintaan yg tinggi dr pengguna, malahan makin naik mengikut kadar inflasi. pembelian melalui kredit juga menjadi faktor kenaikn harga barang dan inflasi negara.

    sekadar pandangan

    p.s: aku sbnrnye tgh cr calculation rate kredit kad. hehe

  • ERY

    May 1, 2010

    Assalamu’alaikum dan Salam Sejahtera!
    Saya hendak memberi sedikit info.

    SmartLink2U adalah kad prabayar MasterCard PERTAMA dengan bank di Malaysia. Kalau dilihat kepada trend @ fesyen…

    Trend Penggunaan Kad:-
    1. Kad Kredit (kad hutang)
    2. Kad Debit (perlu buka akaun)
    3. Kad PraBayar (terkini~!!)

    SmartLink2U adalah kepunyaan SmartLink International Sdn Bhd. AmBank adalah Rakan Niaga Perbankan. Uptrend adalah Rakan Niaga Networking.

    Kad Yang PERTAMA seumpamanya di Malaysia (malahan dipercayai yang PERTAMA DI DUNIA!) iaitu Kad SmartLink2U-AmBank PraBayar MasterCard, yang TIDAK memerlukan syarat gaji minima dan TIDAK perlu membuka akaun dengan bank! (senarai hitam juga boleh!). Ini bermakna, sesiapa sahaja samada warganegara Malaysia atau tidak, yang berumur 12 tahun ke atas layak untuk menggunakan Kad SmartLink2U-AmBank PraBayar MasterCard ini!

    5 ciri-ciri istimewa didalam satu kad:-
    • Kad keahlian
    • Kad diskaun
    • Kad kesetiaan (Loyalty)
    • Prabayar MasterCard
    • Menjana pendapatan

    9 Kelebihan Kad SmartLink2U-AmBank Prabayar MasterCard:-
    • PERTAMA di Malaysia
    • Nikmati 30% rebet tunai peribadi
    • PERCUMA RM300 baucer diskaun
    • PERCUMA RM10,000 PA insurans
    • PERCUMA kos pengaktifan (cepat & pantas)
    • Diiktiraf di seluruh dunia
    • Kemudahan ‘online shopping’
    • Nikmati ganjaran pemegang kad rujukan
    • Nikmati ganjaran mata S-Points disetiap Rakan Niaga SmartLink2U (Merchant/Co-Brand)

    Kad SmartLink2U-AmBank PraBayar MasterCard memang menggunakan Kad NeXG AmBank sebagai asas/platform, tetapi Kad SmartLink2U-AmBank PraBayar MasterCard telah mendahului Kad NeXG AmBank. Antaranya:-
    1.Maksimum jumlah yang boleh disimpan dalam kad
    a.Kad NeXG AmBank – RM10,000.00
    b.Kad SmartLink2U-AmBank PraBayar MasterCard – RM50,000.00

    2.Jumlah pemegang kad
    a.Kad NeXG AmBank (mula 2001) – 200,000++ pengguna
    b.Kad SmartLink2U-AmBank PraBayar MasterCard (mula 2006) – 420,000++

    Caj bulanan kepada pemegang Kad SmartLink2U-AmBank Prabayar
    MasterCard ialah RM3.00 dikenakan oleh AmBank Group. Kenapa?? Kerana pemegang Kad SmartLink2U-AmBank Prabayar MasterCard menggunakan sistem AmBank Group. Termasuklah mesin auto-teller (ATM), Cash Deposit Machine (CDM), online banking (penyata penggunaan Kad SmartLink2U-AmBank Prabayar MasterCard boleh didaftar & dilihat di https://ambank.amonline.com.my/)

    Sebenarnya caj 2% itu dikenakan oleh bank terhadap pada peniaga sebagai sewa sistem dan mesin swipe kad. Cas itu akan di ‘waive’ sekiranya transaksi mencapai kuantiti yang besar. Peniaga sepatutnya faham Kad PraBayar bukan kad hutang seperti kad kredit. Peniaga tidak faham fungsi Kad PraBayar sebenarnya, oleh itu kita sebagai pengguna perlu menyampaikan info yang tepat kepada mereka.

    Kad SmartLink2U-AmBank Prabayar MasterCard juga TIDAK dikenakan caj RM50.00 setahun oleh Kerajaan Malaysia.

    Kekuatan SmartLink2U ialah.. SELAGI ORANG BERBELANJA~!! (adakah anda semua akan berhenti berbelanja??)

    Untuk mendapatkan Kad SmartLink2U-AmBank Prabayar MasterCard ini, sila hubungi saya di 016 324 2606 (ERY) atau email saya di zaheri@SmartLink2U.com. Harga untuk pembelian kali pertama ialah RM55.00 dan pembelian seterusnya hanya RM45.00 (caj penghantaran dikenakan)

  • mny

    October 7, 2010

    Check this out, a FREE Debit Card which gives you more rewards!

    If you have always wanted to get a Debit Card, there has never been a better time than now. Public Bank Debit Card Rewards campaign offers lucrative Cash Rewards worth RM25,000 and 3% Cash Back.

    That’s not all! Public Bank Debit Cards are Free for Life!

    Visit @ http://malaysia.youthsays.com/index/publicbankdebit

    Now you have more reasons to get yourself a debit card!

Leave a Reply