Kalkulator pinjaman kereta & cara kira

Bagi yang mencari cara pengiraan bayaran bulanan untuk pinjaman kereta, berikut ini adalah formula pengiraannya.

B = bayaran ansuran bulanan
P = jumlah pinjaman
I = kadar faedah tahunan (bermula 1 hingga 100)
L = tempoh pinjaman dalam kiraan tahun

jadi,

B = P x ( 1 + (I/100*9) ) / L / 12

Contoh:

Abu membuat pinjaman sebanyak RM100,000 (P) bagi kereta terpakai dengan kadar faedah 3.5% (I) setahun. Abu akan membayar kesemua hutangnya dalam tempoh 9 tahun (L). Berapakah bayaran bulanan yang perlu dikeluarkan oleh Abu setiap bulan?

B = P x ( 1 + (I/100*9) ) / L / 12
B = P x ( 1 + (3.5/100*9) ) / 9 / 12
B = 100000 x ( 1 + 0.315 ) / 9 / 12
B = 100000 x 1.315 / 9 / 12
B = 131,500 / 9 / 12
B = 1,217.59

(25/7/2013-Terima kasih kepada laii, rafesh & sufian untuk hint kesilapan calculator sebelum ini)

Jumlah pinjaman (RM):

Kontrak pinjaman (tahun):

Kadar pinjaman (%):

Bayaran bulanan (RM):

21. September 2012 by Basri MY
Categories: Tahukah Anda | 23 comments

Comments (23)

  1. baik…membantu

  2. The best

  3. Bgus3.. Sy nak tau, kalau kete lebih 10 tahun loan boleh lpas bpe tahun??
    Cth; tahun ni 2013, kete tahun 2003

  4. makasih..

  5. Pingback: Berapa anda mampu pinjam untuk beli kereta? | basri.my

  6. Betul ke kalulator ni?mcm xbetul jer..

  7. Sdra/Sdri boleh berikan contoh kes untuk dibincangkan.

  8. Saya rasa calculator ni tak betul la…

  9. Boleh Tuan share kes?

  10. maaf encik..saya rasa kiraan encik ni salah…sebenarnya sekiranya interest kereta 3.6% sebagai contoh ia bukan dikira sekali..dia dikira setiap tahun kita meminjam..kalau 9 tahun pinjaman…0.36 x 9…..

  11. Terima kasih, telah dibetulkan.

  12. cara kiraan betul saya paham…tapi cm mana saya nk save format ini

  13. Kenape kena campur 1

  14. En basri, blh x jawab soalan fahmi..sbb sy pon ingin tahu jwpn dri soalan beliau..tq

  15. dilla, campur 1 sebab nak masukkan pokoknya sekali. kalau tak campur jadinya bunga sahaja.

    Ila & Fahmi, saya kurang arif tentang kelayakan loan mengikut umur kereta. Mungkin ada pelawat lain boleh bantu.

  16. Assalammualaikum… nk tanya kalau kereta tahun 1997 boleh buat loan tak lagi utk masa skrg ni ?

  17. nih kalkulator xbetol.. kiraan dia dah siap markap tuk salesman.. jgn terpedaya. nih kes markap dekat 10k nih.. gile!

  18. Maaf, boleh Tuan boleh tunjuk macam mana datangnya ‘markup’ 10k tu?

  19. zaff….mana ada dia markup….saya baru kira manual utk 20k….3 thn 4%….sama jwpn dia dgn apa yg dia kira….

  20. tu lah pasal encik zaff nie reti kira ke tak.. guna kalkulator.. pakai manual.. jawapan still sama.. datang mana makup 10k.. len kali kira dulu men hentam je..

  21. Saya mempunyai hasrat utk menghabiskan membayaran loan kereta sebelum tarikh last pembayaran. Saya telah membeli kereta saya pada tahun 2009 dan saya ikat dlm 9 thn. Adakah interest loan tersebut berkurangan?

  22. Mas, cuba semak dengan banker. Biasanya ada.

  23. bro nak tanya..kalo kereta second slalu yer berapa interest?..
    contoh persona 2007 ..bulan2 rm415 ..9 tahun…harga rm25500..
    berbaloi ker?

Leave a Reply

Required fields are marked *