21/09/2012

Kalkulator pinjaman kereta & cara kira

Ketahui jumlah ansuran bulanan untuk pembelian kereta. Masukkan jumlah pinjaman, faedah tahunan dan tempoh pinjaman.

Jumlah pinjaman (RM):
Kadar faedah (%):
Tempoh pinjaman (tahun):
Bayaran bulanan (RM):

Bagi yang mencari cara pengiraan bayaran bulanan untuk pinjaman kereta, berikut ini adalah formula pengiraannya.

B = bayaran ansuran bulanan
P = jumlah pinjaman
i = kadar faedah tahunan (bermula 1 hingga 100)
L = tempoh pinjaman dalam kiraan tahun

jadi,

B = P x ( 1 + (i/100*9) ) / L / 12

Contoh:

Abu membuat pinjaman sebanyak RM100,000 (P) bagi kereta terpakai dengan kadar faedah 3.5% (i) setahun. Abu akan membayar kesemua hutangnya dalam tempoh 9 tahun (L). Berapakah bayaran bulanan yang perlu dikeluarkan oleh Abu setiap bulan?

B = P x ( 1 + (i/100*9) ) / L / 12
B = P x ( 1 + (3.5/100*9) ) / 9 / 12
B = 100000 x ( 1 + 0.315 ) / 9 / 12
B = 100000 x 1.315 / 9 / 12
B = 131,500 / 9 / 12
B = 1,217.59

(25/7/2013-Terima kasih kepada laii, rafesh & sufian untuk hint kesilapan calculator sebelum ini)

About Author Mr.Bazz

Hi thanks for dropping by. Please share the content if you think there is someone who will appreciate it.

48 Comments

  1. Syafiq 07/01/2018 at 2:24 pm

    Tumpang tanya kalau loan persona yg versi lama skrg dlm 17k kalau loan 9 tahun blh dpt berapa ratus sebulan ye?

    Reply
    1. MOHD ARIES SHUKRI BIN MOHD NOOR 05/06/2018 at 12:00 pm

      Rase finance tak ambik..

      Reply
      1. Syafiq 05/06/2018 at 12:58 pm

        Nk tya kereta under 15k beli cash akan sangkut lhdn x?

        Reply
  2. Ahmad Tarmizi Ariffin Al-Haj 19/11/2017 at 6:54 pm

    Sya memerlukan loanRN30,000 untuk kereta Toyota Innova tahun 2005.

    Reply
  3. Thomas 06/09/2017 at 7:07 am

    Great post! Have nice day ! 🙂 bbnmv

    Reply
  4. Achilles leo Joseph 17/04/2017 at 8:16 am

    Terima kasih atas info yang menarik..senang nak kira loan kereta guna benda ni…tq

    Reply
  5. Anni 09/03/2017 at 2:37 am

    Best sgt…!

    Reply
  6. arif othman 16/10/2016 at 6:40 pm

    masih tak paham

    Reply
  7. tudung labuh 11/10/2016 at 7:58 am

    ada ke cara nak kira setelah dimasukkan bayaran lain utk prinsipal?. cth bulan2 bayar installment rm420 utk 5 tahun. loan 20k. interest 5.19%. setiap 6 bulan kita topup rm1000 utk bayar prinsipal shj. camne nak kira baki bayaran setiap tahun?

    Reply
  8. syah 04/10/2016 at 1:57 am

    Calculator ni x btul la..cuba tuan puan msukkn jumlah loan 10k..kadar faedah 8%..tempoh tahun 5thn..lain kuar nyer..jumlahnya melebihi dr yg sebenar..pendek citer klau nk pegi used car tu bwk calculator siap2..lg tepat.. 😉

    Reply
    1. fadhli 03/01/2018 at 11:55 am

      betul. saya pun cuba benda yang sama. jadi lebih mahal pula bayaran bulanan.

      Reply
  9. Abdul halim 23/09/2016 at 8:25 pm

    Anda memang superb.

    Reply
  10. ZAMRI 28/06/2016 at 9:25 am

    MACAMANA NAK KIRA UMUR JKERETA BERPANDUKAN NOMBOR PLATE

    Reply
  11. Kalkulator pinjaman kereta (sekarang lebih baik) | basri.my 18/06/2016 at 7:53 am

    […] komen membina dan cadangan dari pelawat, saya telah memperkemaskan tools kalkulator pinjaman kereta yang saya telah terbitkan beberapa tahun lepas. Terdapat formula pengiraan yang digunakan dalam […]

    Reply
  12. kiraan loan rumah kerajaan | pinjaman-kredit.com 11/11/2015 at 1:01 am

    […] Kalkulator pinjaman kereta & cara kira | basri.myL = tempoh pinjaman dalam kiraan tahun. jadi, … Saya mempunyai hasrat utk menghabiskan membayaran loan kereta sebelum tarikh last … Rumah Lelong; Super CCTV; Meta …pergi ke laman web […]

    Reply
  13. kalkulator loan rumah | pinjaman-kredit.com 11/11/2015 at 1:00 am

    […] Kalkulator pinjaman kereta & cara kira | basri.myKalkulator pinjaman kereta & cara kira. Bagi yang mencari cara pengiraan bayaran bulanan untuk pinjaman kereta, berikut ini adalah formula pengiraannya.pergi ke laman web […]

    Reply
  14. kelayakan membeli kereta | pinjaman-kredit.com 11/11/2015 at 1:00 am

    […] Kalkulator pinjaman kereta & cara kira | basri.myKalkulator pinjaman kereta & cara … saya kurang arif tentang kelayakan loan mengikut umur kereta. … Saya telah membeli kereta saya pada tahun 2009 dan saya ikat …pergi ke laman web […]

    Reply
  15. Rizal jeilani 25/06/2015 at 6:01 am

    Kiraan saudara Memang tepat berbanding di autoworld. Contoh rm48280; 7 tahun (84) & 4.75%=rm765.87 sebulan.
    Autoworld rm760 sebulan.
    #kipidap

    Reply
  16. khairil 27/05/2015 at 12:13 pm

    salam
    tgk kat sini kalau nak kira… http://www.autoworld.com.my/tools/car-loan-settlement-calculator
    masukkan je amaun..
    dia akan kirakan untuk anda
    sekian terima kasih
    wassalam

    Reply
  17. alim 12/01/2015 at 3:53 pm

    salam..
    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car
    harga: rm36880
    saya buat fulloan,total rm41530 (termasuk insuran dll
    untuk kepastian …41530-36850=RM4680
    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

    Reply
  18. alim 12/01/2015 at 3:52 pm

    salam..

    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car

    harga: rm36880

    saya buat fulloan,total rm40530 (termasuk insuran dll

    untuk kepastian …41530-36850=RM4680

    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

    Reply
  19. nino 15/11/2014 at 8:11 am

    B = P x ( 1 + (I/100*9) ) / L * 12

    Reply
  20. hisam 28/10/2014 at 5:07 pm

    Salam bro sy nk pnjam 20000 intres 8.5 bln2 bpe ye?

    Reply
  21. amin 04/09/2014 at 6:33 pm

    Salam…berapa kadar interest terkini….pinjaman kereta terpakai…mohon pencerahan

    Reply
  22. fahmi 17/07/2014 at 9:06 pm

    bro nak tanya..kalo kereta second slalu yer berapa interest?..
    contoh persona 2007 ..bulan2 rm415 ..9 tahun…harga rm25500..
    berbaloi ker?

    Reply
  23. Basri MY 17/05/2014 at 7:07 am

    Mas, cuba semak dengan banker. Biasanya ada.

    Reply
  24. Mas 17/05/2014 at 2:33 am

    Saya mempunyai hasrat utk menghabiskan membayaran loan kereta sebelum tarikh last pembayaran. Saya telah membeli kereta saya pada tahun 2009 dan saya ikat dlm 9 thn. Adakah interest loan tersebut berkurangan?

    Reply
  25. amran 11/05/2014 at 1:14 am

    tu lah pasal encik zaff nie reti kira ke tak.. guna kalkulator.. pakai manual.. jawapan still sama.. datang mana makup 10k.. len kali kira dulu men hentam je..

    Reply
  26. mawar 07/04/2014 at 2:08 pm

    Betul la kiraan dia yang tak betul korang kut ?

    Reply
  27. Bai 05/02/2014 at 12:52 pm

    zaff….mana ada dia markup….saya baru kira manual utk 20k….3 thn 4%….sama jwpn dia dgn apa yg dia kira….

    Reply
  28. Basri MY 05/02/2014 at 1:59 am

    Maaf, boleh Tuan boleh tunjuk macam mana datangnya ‘markup’ 10k tu?

    Reply
  29. zaff 04/02/2014 at 1:33 am

    nih kalkulator xbetol.. kiraan dia dah siap markap tuk salesman.. jgn terpedaya. nih kes markap dekat 10k nih.. gile!

    Reply
  30. amirul 24/01/2014 at 4:30 pm

    Assalammualaikum… nk tanya kalau kereta tahun 1997 boleh buat loan tak lagi utk masa skrg ni ?

    Reply
  31. Basri MY 27/08/2013 at 2:43 am

    dilla, campur 1 sebab nak masukkan pokoknya sekali. kalau tak campur jadinya bunga sahaja.

    Ila & Fahmi, saya kurang arif tentang kelayakan loan mengikut umur kereta. Mungkin ada pelawat lain boleh bantu.

    Reply
  32. Ila 26/08/2013 at 8:28 pm

    En basri, blh x jawab soalan fahmi..sbb sy pon ingin tahu jwpn dri soalan beliau..tq

    Reply
  33. dilla 26/08/2013 at 4:13 pm

    Kenape kena campur 1

    Reply
  34. IKA 20/08/2013 at 2:22 pm

    cara kiraan betul saya paham…tapi cm mana saya nk save format ini

    Reply
  35. Basri MY 25/07/2013 at 4:23 pm

    Terima kasih, telah dibetulkan.

    Reply
  36. sufian 25/07/2013 at 8:25 am

    maaf encik..saya rasa kiraan encik ni salah…sebenarnya sekiranya interest kereta 3.6% sebagai contoh ia bukan dikira sekali..dia dikira setiap tahun kita meminjam..kalau 9 tahun pinjaman…0.36 x 9…..

    Reply
  37. rafesh 19/07/2013 at 10:30 pm

    Saya rasa calculator ni tak betul la…

    Reply
    1. Basri MY 20/07/2013 at 5:33 am

      Boleh Tuan share kes?

      Reply
  38. laii 17/07/2013 at 1:16 am

    Betul ke kalulator ni?mcm xbetul jer..

    Reply
    1. Basri MY 17/07/2013 at 8:16 am

      Sdra/Sdri boleh berikan contoh kes untuk dibincangkan.

      Reply
  39. Berapa anda mampu pinjam untuk beli kereta? | basri.my 07/07/2013 at 1:28 am

    […] kemampuan pinjaman kereta bergantung kepada kemampuan anda membayar ansuran bulanan. Kalkulator pinjaman kereta mengira bayaran bulanan, tetapi kalkulator kemampuan ini mengira jumlah pinjaman yang anda mampu buat..jadi anda boleh […]

    Reply
  40. Wang 06/07/2013 at 8:58 pm

    makasih..

    Reply
  41. fahmi 25/06/2013 at 12:40 am

    Bgus3.. Sy nak tau, kalau kete lebih 10 tahun loan boleh lpas bpe tahun??
    Cth; tahun ni 2013, kete tahun 2003

    Reply
  42. hanny 04/05/2013 at 10:19 pm

    The best

    Reply
  43. hafifi 21/03/2013 at 1:46 am

    baik…membantu

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *