Kalkulator pinjaman kereta & cara kira

Bagi yang mencari cara pengiraan bayaran bulanan untuk pinjaman kereta, berikut ini adalah formula pengiraannya.

B = bayaran ansuran bulanan
P = jumlah pinjaman
i = kadar faedah tahunan (bermula 1 hingga 100)
L = tempoh pinjaman dalam kiraan tahun

jadi,

B = P x ( 1 + (i/100*9) ) / L / 12

Contoh:

Abu membuat pinjaman sebanyak RM100,000 (P) bagi kereta terpakai dengan kadar faedah 3.5% (i) setahun. Abu akan membayar kesemua hutangnya dalam tempoh 9 tahun (L). Berapakah bayaran bulanan yang perlu dikeluarkan oleh Abu setiap bulan?

B = P x ( 1 + (i/100*9) ) / L / 12
B = P x ( 1 + (3.5/100*9) ) / 9 / 12
B = 100000 x ( 1 + 0.315 ) / 9 / 12
B = 100000 x 1.315 / 9 / 12
B = 131,500 / 9 / 12
B = 1,217.59

(25/7/2013-Terima kasih kepada laii, rafesh & sufian untuk hint kesilapan calculator sebelum ini)

Jom Kira Pinjaman Kereta

Masukkan nilai pinjaman, kadar interest dan berapa tahun pinjaman diperlukan.
P: jumlah pinjaman
i: kadar faedah
L: tempoh tahun
B: bayaran bulanan
Sebaliknya, jika anda ada nak tahu berapa yang patut dipinjam untuk jumlah bayaran bulanan tertentu, tukarkan saja nilai dalam kotak B. Sekarang anda nak share tools yang berguna ini? Silakan.

40 Comments

  • hafifi

    March 21, 2013

    baik…membantu

  • hanny

    May 4, 2013

    The best

  • fahmi

    June 25, 2013

    Bgus3.. Sy nak tau, kalau kete lebih 10 tahun loan boleh lpas bpe tahun??
    Cth; tahun ni 2013, kete tahun 2003

  • Wang

    July 6, 2013

    makasih..

  • Pingback: Berapa anda mampu pinjam untuk beli kereta? | basri.my

  • laii

    July 17, 2013

    Betul ke kalulator ni?mcm xbetul jer..

  • Basri MY

    July 17, 2013

    Sdra/Sdri boleh berikan contoh kes untuk dibincangkan.

  • rafesh

    July 19, 2013

    Saya rasa calculator ni tak betul la…

  • Basri MY

    July 20, 2013

    Boleh Tuan share kes?

  • sufian

    July 25, 2013

    maaf encik..saya rasa kiraan encik ni salah…sebenarnya sekiranya interest kereta 3.6% sebagai contoh ia bukan dikira sekali..dia dikira setiap tahun kita meminjam..kalau 9 tahun pinjaman…0.36 x 9…..

  • Basri MY

    July 25, 2013

    Terima kasih, telah dibetulkan.

  • IKA

    August 20, 2013

    cara kiraan betul saya paham…tapi cm mana saya nk save format ini

  • dilla

    August 26, 2013

    Kenape kena campur 1

  • Ila

    August 26, 2013

    En basri, blh x jawab soalan fahmi..sbb sy pon ingin tahu jwpn dri soalan beliau..tq

  • Basri MY

    August 27, 2013

    dilla, campur 1 sebab nak masukkan pokoknya sekali. kalau tak campur jadinya bunga sahaja.

    Ila & Fahmi, saya kurang arif tentang kelayakan loan mengikut umur kereta. Mungkin ada pelawat lain boleh bantu.

  • amirul

    January 24, 2014

    Assalammualaikum… nk tanya kalau kereta tahun 1997 boleh buat loan tak lagi utk masa skrg ni ?

  • zaff

    February 4, 2014

    nih kalkulator xbetol.. kiraan dia dah siap markap tuk salesman.. jgn terpedaya. nih kes markap dekat 10k nih.. gile!

  • Basri MY

    February 5, 2014

    Maaf, boleh Tuan boleh tunjuk macam mana datangnya ‘markup’ 10k tu?

  • Bai

    February 5, 2014

    zaff….mana ada dia markup….saya baru kira manual utk 20k….3 thn 4%….sama jwpn dia dgn apa yg dia kira….

  • mawar

    April 7, 2014

    Betul la kiraan dia yang tak betul korang kut ?

  • amran

    May 11, 2014

    tu lah pasal encik zaff nie reti kira ke tak.. guna kalkulator.. pakai manual.. jawapan still sama.. datang mana makup 10k.. len kali kira dulu men hentam je..

  • Mas

    May 17, 2014

    Saya mempunyai hasrat utk menghabiskan membayaran loan kereta sebelum tarikh last pembayaran. Saya telah membeli kereta saya pada tahun 2009 dan saya ikat dlm 9 thn. Adakah interest loan tersebut berkurangan?

  • Basri MY

    May 17, 2014

    Mas, cuba semak dengan banker. Biasanya ada.

  • fahmi

    July 17, 2014

    bro nak tanya..kalo kereta second slalu yer berapa interest?..
    contoh persona 2007 ..bulan2 rm415 ..9 tahun…harga rm25500..
    berbaloi ker?

  • amin

    September 4, 2014

    Salam…berapa kadar interest terkini….pinjaman kereta terpakai…mohon pencerahan

  • hisam

    October 28, 2014

    Salam bro sy nk pnjam 20000 intres 8.5 bln2 bpe ye?

  • nino

    November 15, 2014

    B = P x ( 1 + (I/100*9) ) / L * 12

  • alim

    January 12, 2015

    salam..

    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car

    harga: rm36880

    saya buat fulloan,total rm40530 (termasuk insuran dll

    untuk kepastian …41530-36850=RM4680

    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

  • alim

    January 12, 2015

    salam..
    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car
    harga: rm36880
    saya buat fulloan,total rm41530 (termasuk insuran dll
    untuk kepastian …41530-36850=RM4680
    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

  • khairil

    May 27, 2015

    salam
    tgk kat sini kalau nak kira… http://www.autoworld.com.my/tools/car-loan-settlement-calculator
    masukkan je amaun..
    dia akan kirakan untuk anda
    sekian terima kasih
    wassalam

  • Rizal jeilani

    June 25, 2015

    Kiraan saudara Memang tepat berbanding di autoworld. Contoh rm48280; 7 tahun (84) & 4.75%=rm765.87 sebulan.
    Autoworld rm760 sebulan.
    #kipidap

  • Pingback: kelayakan membeli kereta | pinjaman-kredit.com

  • Pingback: kalkulator loan rumah | pinjaman-kredit.com

  • Pingback: kiraan loan rumah kerajaan | pinjaman-kredit.com

  • Pingback: Kalkulator pinjaman kereta (sekarang lebih baik) | basri.my

  • ZAMRI

    June 28, 2016

    MACAMANA NAK KIRA UMUR JKERETA BERPANDUKAN NOMBOR PLATE

  • Abdul halim

    September 23, 2016

    Anda memang superb.

  • syah

    October 4, 2016

    Calculator ni x btul la..cuba tuan puan msukkn jumlah loan 10k..kadar faedah 8%..tempoh tahun 5thn..lain kuar nyer..jumlahnya melebihi dr yg sebenar..pendek citer klau nk pegi used car tu bwk calculator siap2..lg tepat.. 😉

  • tudung labuh

    October 11, 2016

    ada ke cara nak kira setelah dimasukkan bayaran lain utk prinsipal?. cth bulan2 bayar installment rm420 utk 5 tahun. loan 20k. interest 5.19%. setiap 6 bulan kita topup rm1000 utk bayar prinsipal shj. camne nak kira baki bayaran setiap tahun?

  • arif othman

    October 16, 2016

    masih tak paham

Leave a Reply