Kalkulator pinjaman kereta & cara kira

Bagi yang mencari cara pengiraan bayaran bulanan untuk pinjaman kereta, berikut ini adalah formula pengiraannya.

B = bayaran ansuran bulanan
P = jumlah pinjaman
i = kadar faedah tahunan (bermula 1 hingga 100)
L = tempoh pinjaman dalam kiraan tahun

jadi,

B = P x ( 1 + (i/100*9) ) / L / 12

Contoh:

Abu membuat pinjaman sebanyak RM100,000 (P) bagi kereta terpakai dengan kadar faedah 3.5% (i) setahun. Abu akan membayar kesemua hutangnya dalam tempoh 9 tahun (L). Berapakah bayaran bulanan yang perlu dikeluarkan oleh Abu setiap bulan?

B = P x ( 1 + (i/100*9) ) / L / 12
B = P x ( 1 + (3.5/100*9) ) / 9 / 12
B = 100000 x ( 1 + 0.315 ) / 9 / 12
B = 100000 x 1.315 / 9 / 12
B = 131,500 / 9 / 12
B = 1,217.59

(25/7/2013-Terima kasih kepada laii, rafesh & sufian untuk hint kesilapan calculator sebelum ini)

Jom Kira Pinjaman Kereta

Masukkan nilai pinjaman, kadar interest dan berapa tahun pinjaman diperlukan.
P: jumlah pinjaman
i: kadar faedah
L: tempoh tahun
B: bayaran bulanan
Sebaliknya, jika anda ada nak tahu berapa yang patut dipinjam untuk jumlah bayaran bulanan tertentu, tukarkan saja nilai dalam kotak B. Sekarang anda nak share tools yang berguna ini? Silakan.
Dear fellow Malaysians, if you like the content of this blog and thinking about to support me to continue writing good content, please consider to sign up for Takaful service from me. I am offering life & accidental coverage plans and medical card too. Kindly message me using the PM box on the sidebar (under profile picture). Thanks ;)

48 thoughts on “Kalkulator pinjaman kereta & cara kira

  • 07/01/2018 at 2:24 pm
    Permalink

    Tumpang tanya kalau loan persona yg versi lama skrg dlm 17k kalau loan 9 tahun blh dpt berapa ratus sebulan ye?

    Reply
    • 05/06/2018 at 12:00 pm
      Permalink

      Rase finance tak ambik..

      Reply
      • 05/06/2018 at 12:58 pm
        Permalink

        Nk tya kereta under 15k beli cash akan sangkut lhdn x?

        Reply
  • 19/11/2017 at 6:54 pm
    Permalink

    Sya memerlukan loanRN30,000 untuk kereta Toyota Innova tahun 2005.

    Reply
  • 11/10/2016 at 7:58 am
    Permalink

    ada ke cara nak kira setelah dimasukkan bayaran lain utk prinsipal?. cth bulan2 bayar installment rm420 utk 5 tahun. loan 20k. interest 5.19%. setiap 6 bulan kita topup rm1000 utk bayar prinsipal shj. camne nak kira baki bayaran setiap tahun?

    Reply
  • 04/10/2016 at 1:57 am
    Permalink

    Calculator ni x btul la..cuba tuan puan msukkn jumlah loan 10k..kadar faedah 8%..tempoh tahun 5thn..lain kuar nyer..jumlahnya melebihi dr yg sebenar..pendek citer klau nk pegi used car tu bwk calculator siap2..lg tepat.. 😉

    Reply
    • 03/01/2018 at 11:55 am
      Permalink

      betul. saya pun cuba benda yang sama. jadi lebih mahal pula bayaran bulanan.

      Reply
  • 28/06/2016 at 9:25 am
    Permalink

    MACAMANA NAK KIRA UMUR JKERETA BERPANDUKAN NOMBOR PLATE

    Reply
  • Pingback:Kalkulator pinjaman kereta (sekarang lebih baik) | basri.my

  • Pingback:kiraan loan rumah kerajaan | pinjaman-kredit.com

  • Pingback:kalkulator loan rumah | pinjaman-kredit.com

  • Pingback:kelayakan membeli kereta | pinjaman-kredit.com

  • 25/06/2015 at 6:01 am
    Permalink

    Kiraan saudara Memang tepat berbanding di autoworld. Contoh rm48280; 7 tahun (84) & 4.75%=rm765.87 sebulan.
    Autoworld rm760 sebulan.
    #kipidap

    Reply
  • 12/01/2015 at 3:53 pm
    Permalink

    salam..
    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car
    harga: rm36880
    saya buat fulloan,total rm41530 (termasuk insuran dll
    untuk kepastian …41530-36850=RM4680
    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

    Reply
  • 12/01/2015 at 3:52 pm
    Permalink

    salam..

    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car

    harga: rm36880

    saya buat fulloan,total rm40530 (termasuk insuran dll

    untuk kepastian …41530-36850=RM4680

    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

    Reply
  • 15/11/2014 at 8:11 am
    Permalink

    B = P x ( 1 + (I/100*9) ) / L * 12

    Reply
  • 28/10/2014 at 5:07 pm
    Permalink

    Salam bro sy nk pnjam 20000 intres 8.5 bln2 bpe ye?

    Reply
  • 04/09/2014 at 6:33 pm
    Permalink

    Salam…berapa kadar interest terkini….pinjaman kereta terpakai…mohon pencerahan

    Reply
  • 17/07/2014 at 9:06 pm
    Permalink

    bro nak tanya..kalo kereta second slalu yer berapa interest?..
    contoh persona 2007 ..bulan2 rm415 ..9 tahun…harga rm25500..
    berbaloi ker?

    Reply
  • 17/05/2014 at 2:33 am
    Permalink

    Saya mempunyai hasrat utk menghabiskan membayaran loan kereta sebelum tarikh last pembayaran. Saya telah membeli kereta saya pada tahun 2009 dan saya ikat dlm 9 thn. Adakah interest loan tersebut berkurangan?

    Reply
  • 11/05/2014 at 1:14 am
    Permalink

    tu lah pasal encik zaff nie reti kira ke tak.. guna kalkulator.. pakai manual.. jawapan still sama.. datang mana makup 10k.. len kali kira dulu men hentam je..

    Reply
  • 07/04/2014 at 2:08 pm
    Permalink

    Betul la kiraan dia yang tak betul korang kut ?

    Reply
  • 05/02/2014 at 12:52 pm
    Permalink

    zaff….mana ada dia markup….saya baru kira manual utk 20k….3 thn 4%….sama jwpn dia dgn apa yg dia kira….

    Reply
  • 05/02/2014 at 1:59 am
    Permalink

    Maaf, boleh Tuan boleh tunjuk macam mana datangnya ‘markup’ 10k tu?

    Reply
  • 04/02/2014 at 1:33 am
    Permalink

    nih kalkulator xbetol.. kiraan dia dah siap markap tuk salesman.. jgn terpedaya. nih kes markap dekat 10k nih.. gile!

    Reply
  • 24/01/2014 at 4:30 pm
    Permalink

    Assalammualaikum… nk tanya kalau kereta tahun 1997 boleh buat loan tak lagi utk masa skrg ni ?

    Reply
  • 27/08/2013 at 2:43 am
    Permalink

    dilla, campur 1 sebab nak masukkan pokoknya sekali. kalau tak campur jadinya bunga sahaja.

    Ila & Fahmi, saya kurang arif tentang kelayakan loan mengikut umur kereta. Mungkin ada pelawat lain boleh bantu.

    Reply
  • 26/08/2013 at 8:28 pm
    Permalink

    En basri, blh x jawab soalan fahmi..sbb sy pon ingin tahu jwpn dri soalan beliau..tq

    Reply
  • 20/08/2013 at 2:22 pm
    Permalink

    cara kiraan betul saya paham…tapi cm mana saya nk save format ini

    Reply
  • 25/07/2013 at 8:25 am
    Permalink

    maaf encik..saya rasa kiraan encik ni salah…sebenarnya sekiranya interest kereta 3.6% sebagai contoh ia bukan dikira sekali..dia dikira setiap tahun kita meminjam..kalau 9 tahun pinjaman…0.36 x 9…..

    Reply
  • 19/07/2013 at 10:30 pm
    Permalink

    Saya rasa calculator ni tak betul la…

    Reply
  • 17/07/2013 at 1:16 am
    Permalink

    Betul ke kalulator ni?mcm xbetul jer..

    Reply
    • 17/07/2013 at 8:16 am
      Permalink

      Sdra/Sdri boleh berikan contoh kes untuk dibincangkan.

      Reply
  • Pingback:Berapa anda mampu pinjam untuk beli kereta? | basri.my

  • 25/06/2013 at 12:40 am
    Permalink

    Bgus3.. Sy nak tau, kalau kete lebih 10 tahun loan boleh lpas bpe tahun??
    Cth; tahun ni 2013, kete tahun 2003

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *