Kalkulator pinjaman kereta & cara kira

Bagi yang mencari cara pengiraan bayaran bulanan untuk pinjaman kereta, berikut ini adalah formula pengiraannya.

B = bayaran ansuran bulanan
P = jumlah pinjaman
I = kadar faedah tahunan (bermula 1 hingga 100)
L = tempoh pinjaman dalam kiraan tahun

jadi,

B = P x ( 1 + (I/100*9) ) / L / 12

Contoh:

Abu membuat pinjaman sebanyak RM100,000 (P) bagi kereta terpakai dengan kadar faedah 3.5% (I) setahun. Abu akan membayar kesemua hutangnya dalam tempoh 9 tahun (L). Berapakah bayaran bulanan yang perlu dikeluarkan oleh Abu setiap bulan?

B = P x ( 1 + (I/100*9) ) / L / 12
B = P x ( 1 + (3.5/100*9) ) / 9 / 12
B = 100000 x ( 1 + 0.315 ) / 9 / 12
B = 100000 x 1.315 / 9 / 12
B = 131,500 / 9 / 12
B = 1,217.59

(25/7/2013-Terima kasih kepada laii, rafesh & sufian untuk hint kesilapan calculator sebelum ini)

[php function=8]

31 thoughts on “Kalkulator pinjaman kereta & cara kira”

  1. Bgus3.. Sy nak tau, kalau kete lebih 10 tahun loan boleh lpas bpe tahun??
    Cth; tahun ni 2013, kete tahun 2003

  2. maaf encik..saya rasa kiraan encik ni salah…sebenarnya sekiranya interest kereta 3.6% sebagai contoh ia bukan dikira sekali..dia dikira setiap tahun kita meminjam..kalau 9 tahun pinjaman…0.36 x 9…..

  3. dilla, campur 1 sebab nak masukkan pokoknya sekali. kalau tak campur jadinya bunga sahaja.

    Ila & Fahmi, saya kurang arif tentang kelayakan loan mengikut umur kereta. Mungkin ada pelawat lain boleh bantu.

  4. nih kalkulator xbetol.. kiraan dia dah siap markap tuk salesman.. jgn terpedaya. nih kes markap dekat 10k nih.. gile!

  5. zaff….mana ada dia markup….saya baru kira manual utk 20k….3 thn 4%….sama jwpn dia dgn apa yg dia kira….

  6. tu lah pasal encik zaff nie reti kira ke tak.. guna kalkulator.. pakai manual.. jawapan still sama.. datang mana makup 10k.. len kali kira dulu men hentam je..

  7. Saya mempunyai hasrat utk menghabiskan membayaran loan kereta sebelum tarikh last pembayaran. Saya telah membeli kereta saya pada tahun 2009 dan saya ikat dlm 9 thn. Adakah interest loan tersebut berkurangan?

  8. bro nak tanya..kalo kereta second slalu yer berapa interest?..
    contoh persona 2007 ..bulan2 rm415 ..9 tahun…harga rm25500..
    berbaloi ker?

  9. salam..

    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car

    harga: rm36880

    saya buat fulloan,total rm40530 (termasuk insuran dll

    untuk kepastian …41530-36850=RM4680

    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

  10. salam..
    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car
    harga: rm36880
    saya buat fulloan,total rm41530 (termasuk insuran dll
    untuk kepastian …41530-36850=RM4680
    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

  11. Kiraan saudara Memang tepat berbanding di autoworld. Contoh rm48280; 7 tahun (84) & 4.75%=rm765.87 sebulan.
    Autoworld rm760 sebulan.
    #kipidap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *