LPT Jabor – Bukit Besi

Info bagi pengguna LPT yang bercadang nak testing-testing lalu macam yang saya buat hari ni (raya ke-6 Aidilfitri 2014).

Percubaan pertama nak lalu LPT dari Kuantan ke Bukit Besi tak berjaya disebabkan traffic sangat busy sebelum raya, terpaksa saya berpatah balik ke Jabor dari Ceneh.

Okay untuk perjalanan dari Bukit Besi ke Jabor, berikut laluan yang saya cuba.

1. Dari Bukit Besi hala ke Paka. Exit di Paka.

2. Di sini ada 2 pilihan, samada nak lalu melalui Jalan Jerangau – Jabor atau laluan melalui bandar Paka. Saya pilih melalui bandar Paka.

3. Sampai di Kerteh, ambil simpang ke kanan selepas balai polis. Kita akan jumpa persimpangan LPT Kerteh selepas 4km. Tapi belum siap boh! Jambatan pun tak sambung lagi.

4. Terus lalu ikut kampung kat depan tu. Sampai ke Adtec Kemaman, ada 2 pilihan nak terus ke Ayer Jerneh/Ibok atau Sri Bandi. Saya pilih Sri Bandi (kanan). Dalam beberapa km akakan jumpa persimpangan LPT Kijal. Tanya Bangla kat situ, dia kata boleh lalu. Saya pun speeding 140km, rupanya jalan tak siap lagi kat depan bro! Nasib baik aku tak langgar bongkah simen dia letak betul-betul melentang tengah jalan. Kat sini pun kena beringat, ramai budak-budak kampung merempit test jalan. Sekali-sekala kena masuk lane sebelah, sampai la ke persimpangan Ceneh.

5. Dah sampai Ceneh, terus je lah henjut sampai Jabor! Di Jabor baru ada tiket tol.

Sini ada pic kalau ada yang perlu…

lpt

Dear fellow Malaysians, if you like the content of this blog and thinking about to support me to continue writing good content, please consider to sign up for Takaful service from me. I am offering life & accidental coverage plans and medical card too. Kindly message me using the PM box on the sidebar (under profile picture). Thanks ;)

2 thoughts on “LPT Jabor – Bukit Besi

  • Pingback:LPT Jabor – Bukit Besi (part 2) | basri.my

  • 18/08/2014 at 8:20 pm
    Permalink

    Terima kasih di atas info yang diberikan, saya ikut laluan yang dicadangkan di atas. Memang sangat mudah dan cepat. Tak sabar tunggu LPT ini siap secara sepenuhnya. Tak lama lagi perjalanan ke Kuantan dan ke Kuala Lumpur akan lebih cepat. Terima kasih admin dan terima kasih pada kerajaan Terengganu. Syabas!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *