Mesej juzuk 26

Pernah terima mesej begini melalui email atau whatsapp?

Satu fakta nombor yg menarik untuk kita ffikir-ikirkan:

Adakah Anda sedari…???

Tsunami di Aceh berlaku pada 26 Desember 2004,

Gempa di Jogja berlaku pada raring: 26 Mei 2006,

Gempa di Tasik, Jawa Barat pd trkh 26 Jun 2010,

Guru Merapi meletus pd trkh 26 0ktober 2010..

Pada tarikh 26 Sept. jambatan tenggarong di samarinda, Indonesia runtuh
dan
Bulan lalu pada trkh 26 Okt. Taufan Haiyyan diutus Allah swt untuk menunjukkan kekuasaan Nya kpd Rakyat Filipina yg telah merobohkan RumahNya Di Manila untuk digantikan dgn shopping mall!!

Mengapa selalu berlaku pd trkh 26′..?? Satu kebetulan??

Bukalah dan baca dalam Alquran juz ke 26 ;
Allah SWT berfirman yg mafhumnya:

“sedikit waktu lagi Aku akan menggoncang kan langit dan bumi, laut dan darat”.

biar mereka tahu Mu’jizat Allah itu ada !!!

jika sudi, sampaikanlah SMS ini kpd hamba Allah yg lain

Bunyi macam Islamik tapi sebenarnya palsu. Perkara palsu begini menunjukkan betapa kita boleh diperkotak-katikkan kerana tiadanya inisiatif untuk membuat sedikit kajian sebelum mengedarkan sebarang maklumat. Ini jawapan balas, juga dari whatsapp:

hantar jwb dr seorang ustaz pasal fakta nombor yg telah dihantar diatas:

Dlm Al-Quran Juz ke 26 tiada ayat seperti di atas, yg ada hanya dlm Bible Alkitab, surah Hagai 2:6
Sebab saya tgk benda ni disebarkan secara meluas kat fb dgn whatsapp, bila google rupanya sumber dari bible, takut propaganda dari org kristian.. Saya tak arif, tapi saya rujuk www.surah.my utk terjemahan Al-Quran
Terjemahan bible boleh rujuk http://alkitab.sabda.org/bible.php
Mmg betul semua yg berlaku atas Kekuasaan Allah. Tapi msg di atas tu adalah propsganda…

Ayat yang disebarkan di atas tu mmg petikan asal dari ALKITAB.

“Sedikit waktu lagi Aku akan menggoncangkan langit dan bumi, laut dan darat”.

Ini propaganda niat Jahat utk org merujuk dan mempercayai ALKITAB.

-berhati2 lah kwn2, jgn duk main copy paste je!
Juzuk 26, surah ape n ayat berape?
Msg yg di frwd brkenaan pristiwa yg brlaku smpena trk 26 tu BUKAN dr quran sbnrnya ia dr sumber BIBLE.. JGN trtipu dgn klmhan kita sendiri.

Ni terjemahan dari BIBLE:

2:6 (2-7) Sebab beginilah firman TUHAN semesta alam: Sedikit waktu lagi maka Aku akan menggoncangkan langit dan bumi, laut dan darat;
.
Ini buktinya:
http://bibledbdata.org/onlinebibles/indonesian_tb/37_002.htm

hanya copy paste

Bersama kita mencegah maklumat palsu.

3 Comments

  • zam

    December 25, 2013

    mohon nak post di fb ya. untuk mklumat kwn2

  • danis

    December 29, 2013

    saya juga sudah mengepost status berkenaan tarikh trsebut…saye akan hapuskan ape yang saya post dan menerangkan kepada siapa yang membacanya…terima kasih atas penjelasan sedemikian…sesungguhnya pahala kamu tidak pernah putus kerana menegur apa yang salah…semoga kamu di murahkan rezeki dan dipanjangkan umur…amin…

  • rina

    April 29, 2015

    surah ash-shuraa juzuk 26.
    Quran yang ada ni pun tak terbaca, ada hati nak belek bible.
    Baca dulu surah tu..ambik iktibar dari setiap bala..bukan nak percaya setiap bala harus 26hb, tapi Allah dah bagi peringatan dalam Quran pun still nak pertikaikan lagi. KuasaNya blh berlaku bila2 pun yag Dia kehendaki. ..tapi tak salah saling mengigat..dah kadang2 peristiwa ti terjatuh pada 26hb nak baut macamana..
    hurm..ada Quran kan masing2..sila belek. Wallahualam

Leave a Reply