Menu Home

Hadis berkenaan solat jamak

Terdapat pelbagai pendapat berkenaan solat jamak iaitu bersolat Zohor & Asar, atau Maghrib & Isyak dalam satu waktu. Pun begitu saya pernah terbaca dulu tentang hadis Nabi tentang Baginda bersolat jamak di Madinah tanpa sebab ketakutan atau hujan. Saya cari semula sebutan hadis berkenaan dan terjumpa laman Facebook Dr. Maza. […]

Qasar mengikut 4 mazhab/imam

Quran 4:101 menyebut: And when you travel throughout the land, there is no blame upon you for shortening the prayer, [especially] if you fear that those who disbelieve may disrupt [or attack] you. Indeed, the disbelievers are ever to you a clear enemy. Terdapat banyak pendapat berkenaan berapa jarak yang […]

12 jutawan BSN tahun 2017

Dalam semakan saya 5 Jan 2017, BSN didapati menawarkan cabutan istimewa sepanjang 12 bulan dalam tahun 2017. Ini bermaksud seramai 12 orang jutawan segera akan dihasilkan tahun ini dengan hanya menabung dalam Sijil Simpanan Premium (SSP). Saya dah berpuluh tahun buka akaun SSP, ada lah sekali dapat cabutan bertuah bernilai […]

KODI: Bagaimana nak dapatkan Live TV Malaysia

Tips kali ini untuk pengguna yang baru menggunakan Kodi. Saya pun dapat tips ni dari internet. Dapatkan menu Settings, kemudian klik Addons kemudian My Addons. Terus klik ke PVR Simple Client. Pastikan button bawah Uninstall tu tertulis Disable, jika masih tertulis Enable, sila klik sekali. Kemudian klik Configure. Di ruangan […]

Webe melancarkan home broadband

Webe hari ini mula menawarkan pakej home broadband dengan kapasiti 10Mbps sebulan pada kadar RM59. Perkhidmatan panggilan tiada, namun tethering dibenarkan sehingga 10 peranti. Promosi diberi dengan tambahan data 20Mbps sehingga 28 Feb 2017. Ini bermakna dalam tempoh promosi anda mendapat 30Mbps data pada kadar RM59. Tiada sebarang contract, sesuai […]

Sejarah bumi dan manusia pertama

Terdapat pendapat mengatakan wujud manusia lain sebelum Nabi Adam. Ini kerana mengikut perkiraan, Nabi Adam diutus ke dunia sekitar 5872 BC sedangkan bukti kewujudan manusia dijumpai lebih lama dari itu seperti Sphinx yang dikatakan wujud sejak 9500 BCE. Namun terdapat juga pendapat mengatakan kewujudan kehidupan sebelum Adam bukanlah manusia, sebaliknya […]

Ibrahim, Ismail & Ishak

Asalnya baaan saya berkenaan Tasik Galilee yang dikatakan akan menjadi kering menjelang kiamat dan ditakuti oleh kaum Yahudi. Dari situ terdapat hadis yang menyebut tentang sahabat Nabi iaitu Tamim Al Dari. Bacaan saya tentang Tamim Al Dari membawa kepada kisah Yakjud dan Makjud atau Gog dan Magog. Seterusnya lanjut kepada […]

BC/AC, BCE/CE dan sejarah Islam

Saya cuba memahami tahun-tahun penting sejarah Islam, dalam latar masa berdasarkan kalendar Gregorian. Sejarah masa itu sendiri adalah satu perkara yang terlalu banyak untuk dicernakan. Tetapi saya hanya mengambil beberapa asas untuk dihadam sebagai pengetahuan peribadi. BC yang dimaksudkan adalah Before Christ, iaitu tahun-tahun sebelum kelahiran Jesus Christ. Manakala AC […]

Hadis, tembakau & keharaman merokok

Ada sahabat yang memanjangkan ‘hadis’ berkenaan tembakau berbunyi: Rasulullah SAW pernah bersabda..(maksudnya) : “Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman. Mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad.. padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku bahkan mereka adalah orang […]