Menu Home

Bid’ah

Bid’ah berasal dari bida’ iaitu mengadakan sesuatu tanpa ada contoh. Bid’ah ada 2 bahagian: 1. Bid’ah dalam adat kebiasaan – seperti penemuan baru, teknologi, dsb ianya dibolehkan. 2. Bid’ah dalam agama – mengadakan perkara baru dalam hal ibadat hukumnya haram. Bid’ah dalam beragama ada 2 iaitu: 1. Bid’ah perkataan yang […]

Keringanan atau ambil mudah?

“Allah intends for you ease and does not intend for you hardship” Al-Baqarah 185. “Allah does not charge a soul except [with that within] its capacity” Al-Baqarah 286. “Permudahkanlah dan jangan menyulitkan/ menyusahkan, berilah khabar gembira dan jangan buat orang lari menjauh.” Riwayat Bukhari 69.

Pengharaman babi dalam Al-Quran & persoalan berkaitan

Saya sempat membaca sedikit kandungan dari e-book “Fikah Luar Negara – Mudah Praktik Islam di Mana-mana” karya Maszlee Malik & Hamidah Mat. Antara perkara yang dibangkitkan adalah isu pemahaman ketat oleh pengikut Imam Shafie berkenaan keharaman babi. Mengikut penulis, telah disepakati bahawa keharaman babi oleh kerana telah disebut secara jelas […]

CCTV Kuantan

Jika anda sedang mencari kemudahan CCTV untuk dipasang di premis kediaman atau kedai, sila ke laman web CCTV Kuantan (http://cctvkuantan.com/) yang telah dilancarkan baru-baru ini. Cuma isikan beberapa maklumat yang diperlukan, dan quotation akan diberikan segera. Terdapat pelbagai pilihan setup yang ada seperti single camera, 2,4 atau 8 camera. Jom!

Hadis berkenaan solat jamak

Terdapat pelbagai pendapat berkenaan solat jamak iaitu bersolat Zohor & Asar, atau Maghrib & Isyak dalam satu waktu. Pun begitu saya pernah terbaca dulu tentang hadis Nabi tentang Baginda bersolat jamak di Madinah tanpa sebab ketakutan atau hujan. Saya cari semula sebutan hadis berkenaan dan terjumpa laman Facebook Dr. Maza. […]

Qasar mengikut 4 mazhab/imam

Quran 4:101 menyebut: And when you travel throughout the land, there is no blame upon you for shortening the prayer, [especially] if you fear that those who disbelieve may disrupt [or attack] you. Indeed, the disbelievers are ever to you a clear enemy. Terdapat banyak pendapat berkenaan berapa jarak yang […]

12 jutawan BSN tahun 2017

Dalam semakan saya 5 Jan 2017, BSN didapati menawarkan cabutan istimewa sepanjang 12 bulan dalam tahun 2017. Ini bermaksud seramai 12 orang jutawan segera akan dihasilkan tahun ini dengan hanya menabung dalam Sijil Simpanan Premium (SSP). Saya dah berpuluh tahun buka akaun SSP, ada lah sekali dapat cabutan bertuah bernilai […]

KODI: Bagaimana nak dapatkan Live TV Malaysia

Tips kali ini untuk pengguna yang baru menggunakan Kodi. Saya pun dapat tips ni dari internet. Dapatkan menu Settings, kemudian klik Addons kemudian My Addons. Terus klik ke PVR Simple Client. Pastikan button bawah Uninstall tu tertulis Disable, jika masih tertulis Enable, sila klik sekali. Kemudian klik Configure. Di ruangan […]

Webe melancarkan home broadband

Webe hari ini mula menawarkan pakej home broadband dengan kapasiti 10Mbps sebulan pada kadar RM59. Perkhidmatan panggilan tiada, namun tethering dibenarkan sehingga 10 peranti. Promosi diberi dengan tambahan data 20Mbps sehingga 28 Feb 2017. Ini bermakna dalam tempoh promosi anda mendapat 30Mbps data pada kadar RM59. Tiada sebarang contract, sesuai […]