RM500,000 kerugian akibat penipuan jual barang online

Dalam laporan bertarikh 25 Ogos 2016, KP Perak Datuk Abdul Rahim Hanafi dilaporkan berkata terdapat peningkatan ketara kes penipuan online dari kerugian sebanyak RM300,000 pada tahun 2015 kepada RM500,000 tahun ini. Maknanya jika kita assume satu kes yang dilaporkan bernilai RM500, maka terdapat 1000 kes penipuan online yang dilaporkan di Perak. Apa yang kita nak … Read more RM500,000 kerugian akibat penipuan jual barang online

Jenayah siber di Pahang 2015 & 2016

Video di atas bertarikh 4 Nov 2015. Dalam laporannya, dikatakan 423 kes jenayah siber berlaku dari January hingga October 2015. Jadi secara average terdapat sebanyak 42 kes setiap bulan dan sebanyak 504 kes dalam tahun 2015. Jika diambil agakan liar iaitu peningkatan 10% setahun, maka dalam tahun 2016 terdapat sebanyak 555 kes jenayah siber yang … Read more Jenayah siber di Pahang 2015 & 2016

Jejak Scammer – Norhalimah binti Zubir

Walaupun Norhalimah hanyalah scammer kecil-kecilan tak sehebat Cik Anuar Mohamed Yunus, tetapi beliau agak licik. Modus operandi adalah dengan mengiklankan barang-barang keperluan baby atau kanak-kanak di Facebook, guna nombor telefon sementara, minta bayaran segera, dan selepas beberapa hari hilang tanpa dapat dihubungi. Kenapa orang sebegini berani mengambil risiko dengan penipuan online? Kenapa sampai sekarang dia … Read more Jejak Scammer – Norhalimah binti Zubir

Loosing my network controller after upgrading to Windows 10

I was using Windows 7 when the popup asked me about upgrading to Windows 10. Everything went smoothly, yeah except my network controller was not detected by new windows. However I did not aware of it since I was using my wifi card due to some reasons. Based on the answer by Google, there are … Read more Loosing my network controller after upgrading to Windows 10

Android Box – macam mana nak tengok movie guna Kodi

Kebetulan ada pelanggan yang tanya macam mana nak tengok movie guna app Kodi. Saya sertakan rujukan ringkas untuk beliau dan juga pelawat lain yang belum explore Android Box 6.0 x96. 1. Apabila Android Box di on kan, inilah interface pertama yang kita lihat. Saya assume network atau wifi telah pun di configure kan. pilih icon … Read more Android Box – macam mana nak tengok movie guna Kodi

Umrah DIY – apa pendapat anda?

Beberapa hari lepas saya ada menerbitkan kompilasi pakej-pakej umrah oleh agen-agen berdaftar TH. Sekiranya ini kali pertama anda ingin melakukan umrah, pilihan terbaik adalah melalui agen-agen yang disahkan oleh TH. Selain itu terdapat juga alternative kepada pakej yang sedia ada, iaitu melalui DIY (Do It Yourself), terutamanya kepada mereka yang pernah melakukan umrah sebelum ini tetapi ingin … Read more Umrah DIY – apa pendapat anda?

Jejak Scammer – Cik Anuar Mohamed Yunus

Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah lagi dan (sehingga) ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah. Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka tidak ada permusuhan (lagi), kecuali terhadap orang-orang yang zalim.(Surat Al-Baqarah [2:193]) Artikel kali ini bukan bertujuan untuk memalukan sesiapa, jauh sekali semata-mata mengadakan cerita atau fitnah. Tulisan ini lebih bersifat mendidik … Read more Jejak Scammer – Cik Anuar Mohamed Yunus

Antara Subhanallah & MasyaAllah

Subhanallah bermaksud “Mahasuci Allah” dan MasyaAllah bermaksud “Itu terjadi atas kehendak Allah”. Secara umumnya Subhanallah diungkapkan ketika kita melihat sesuatu yang kurang baik, atau kurang disenangi. Pengucapan itu membawa maksud Allah itu suci dari keburukan yang kita lihat atau dengar. Sementara MasyaAllah diungkapkan bagi melahirkan kekaguman atas sesuatu kejadian. Secara umumnya diungkapkan ketika kita senang … Read more Antara Subhanallah & MasyaAllah

Ultraman Live in Genting 2016 (Revenge of Baltan) Part 2 – a review

I just came back from Genting Highlands Theme Park today, after few days of KL trip. Genting trip was purposely in the plan so that the kids can have good time watching live show of the Ultraman. Review: It was a good show, eventhough comparing to 2015 show it was more or less just the … Read more Ultraman Live in Genting 2016 (Revenge of Baltan) Part 2 – a review

Pakej Umrah 2017 dari pelbagai agen

Saya telah mengumpulkan beberapa tawaran umrah dari agen-agen yang berdaftar dengan Tabung Haji. Sumber rujukan saya adalah dari laman web masing-masing. Harga pakej ini adalah benar setakat semakan saya pada 11 Disember 2016. Selain itu jika terdapat pelbagai pakej dalam dalam varian yang hampir sama maka saya akan mengambil harga pakej termurah. Untuk semakan dan … Read more Pakej Umrah 2017 dari pelbagai agen