All posts by Basri MY

Tekken 7 di SEA Games 2019

Sukan Elektronik atau E-Sports rupanya ada dipertandingkan di SEA Games 2019 Manila. Salah satunya adalah game Tekken 7. Selain Tekken 7, beberapa games lain yang dipertandingkan adalah Dota 2, Starcraft II, Mobile Legends dan Arena of Valor. Saya sempat tengok live coverage di RTM2 wakil Malaysia Abd Shukor sedang beraksi menentang wakil Thailand. Malangnya wakil […]

TM Hypptv @ PlayTV upgraded version

Jika anda pengguna TM PlayTV maka anda perlu sedar bahawa TM telah menaiktaraf software PlayTV secara berperingkat. Interface baru PlayTV agak meyakinkan, tapi ada satu perkara yang saya tidak berapa gemar iaitu kemana hilangnya senarai thumbsized video. Dulu fungsi ini ada di sebalik butang warna biru tapi kini hilang begitu saja. Dari segi penambahbaikan, didapati […]

Benarkah hentian Perasing menyeramkan?

Hentian Perasing di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) tidaklah menjadi tumpuan seperti hentian Temerloh atau Gambang. Mungkin puncanya hentian ini agak baru berbanding yang lain. Tetapi ada juga mereka yang mengaitkan sambutan ‘dingin’ para pemandu terhadap hentian ini disebabkan oleh cerita mistik dan seram berkenaan hentian Perasing. Persoalannya, adakah benar hentian ini menyeramkan? Saya singgah […]

Adab menghadiri kenduri

Ada satu mesej dari Whatsapp yang saya suka buah penyampaiannya. Berikut disertakan, penulis asal tak diketahui: Assalamualaikum Wbt. Musim2 kenduri, eloklah kita ambil iktibar. Baca kelohan caterer kenduri kawin. 👇🏻 Saya minta maaf betul-betul maaf. Saya perlu berterus-terang. Terpaksa. Bila hadir di suatu majlis . Deretan makanannya banyak. Ambil satu persatu. Makan dulu main course. […]

Unifi @ Kuantan – nak apply online?

Kawan saya sekitar Kuantan ramai yang bertanya macam mana nak buat permohonan Unifi online. Senang saja, dalam artikel ni saya sertakan beberapa link khas untuk tujuan berkenaan. Tapi sebelum tu kita cerita dulu berapa banyak jenis Unifi yang ada ni. Unifi sana, Unifi sini.. pening tak? Unifi fiber – ini Unifi yang asalnya nama Unifi […]

Tak jual Android box

Tahun-tahun sebelum ini saya ada buat beberapa posting berkenaan Android box. Itu berlaku sebelum saya sedari penggunaan Android box ini menyalahi undang-undang. Jadi sekarang biarlah saya jelaskan laman ini tidak lagi membuat sebarang coverage berkenaan Android box. Saya nasihatkan pelawat-pelawat juga mematuhi arahan dari pihak berkuasa untuk kebaikan semua pihak. Mungkin ramai yang membuat carian […]

Amazfit GTR – further review

I am quite happy with Amasfit GTR so far. It has been few months of a good smartwatch experience. Perhaps some little problems that I can share is that in term sof firmware updates and also the way it interact with Amazfit app on my phone. I have been trying to change the watch face […]

Unifi Mobile – speed test & load test

Maklumat dalam artikel ini saya compile khas untuk tujuan speed test dan load test. Speed test kita buat untuk tujuan nak kaji sejauh mana kelajuan yang disediakan oleh service provider di sesuatu lokasi, dalam kes ini di kejiranan saya di Kuantan. Apapun nombor yang keluar di screen speed test, adakah nombor itu sangat bermakna? Sejauh […]

Unlimited data, call & sms

This is truly amazing! If you are looking for an unlimited data & call mobile plan – Unifi Mobile is the one. In it’s latest promotion which is suppose to last until end of Dec 19, this ‘unlimited everything’ plan is offered at only RM59 per month. It comes with 10GB monthly tethering quota. Best […]

Poliklinik Abi – Pekan dan Tanjung Lumpur, Kuantan

Saya sempat berkenalan dengan Dr. Fakhrul, pemilik Poliklinik Abi di Tanjung Lumpur, Kuantan. Poliklinik Abi ada satu lagi cawangan di Pekan. Dr. Fakhrul seorang doktor muda, tetapi saya kagum dengan semangat dan wawasan beliau. Beliau percaya teknologi hari ini dapat membantu usahawan muda mencapai kemajuan yang diinginkan. Dalam satu perbualan, beliau ada memaklumkan kesukaran untuk […]