Page Loader

Ketahui jumlah ansuran bulanan untuk pembelian kereta. Masukkan jumlah pinjaman, faedah tahunan dan tempoh pinjaman.

Jumlah pinjaman (RM):
Kadar faedah (%):
Tempoh pinjaman (tahun):
Bayaran bulanan (RM):

Bagi yang mencari cara pengiraan bayaran bulanan untuk pinjaman kereta, berikut ini adalah formula pengiraannya.

B = bayaran ansuran bulanan
P = jumlah pinjaman
i = kadar faedah tahunan (bermula 1 hingga 100)
L = tempoh pinjaman dalam kiraan tahun

jadi,

B = P x ( 1 + (i/100*9) ) / L / 12

Contoh:

Abu membuat pinjaman sebanyak RM100,000 (P) bagi kereta terpakai dengan kadar faedah 3.5% (i) setahun. Abu akan membayar kesemua hutangnya dalam tempoh 9 tahun (L). Berapakah bayaran bulanan yang perlu dikeluarkan oleh Abu setiap bulan?

B = P x ( 1 + (i/100*9) ) / L / 12
B = P x ( 1 + (3.5/100*9) ) / 9 / 12
B = 100000 x ( 1 + 0.315 ) / 9 / 12
B = 100000 x 1.315 / 9 / 12
B = 131,500 / 9 / 12
B = 1,217.59

(25/7/2013-Terima kasih kepada laii, rafesh & sufian untuk hint kesilapan calculator sebelum ini)

Comments
  • Syafiq

    07/01/2018 at 2:24 pm

    Tumpang tanya kalau loan persona yg versi lama skrg dlm 17k kalau loan 9 tahun blh dpt berapa ratus sebulan ye?

    Reply

    • MOHD ARIES SHUKRI BIN MOHD NOOR

      05/06/2018 at 12:00 pm

      Rase finance tak ambik..

      Reply

      • Syafiq

        05/06/2018 at 12:58 pm

        Nk tya kereta under 15k beli cash akan sangkut lhdn x?

        Reply

  • Ahmad Tarmizi Ariffin Al-Haj

    19/11/2017 at 6:54 pm

    Sya memerlukan loanRN30,000 untuk kereta Toyota Innova tahun 2005.

    Reply

  • Thomas

    06/09/2017 at 7:07 am

    Great post! Have nice day ! 🙂 bbnmv

    Reply

  • Achilles leo Joseph

    17/04/2017 at 8:16 am

    Terima kasih atas info yang menarik..senang nak kira loan kereta guna benda ni…tq

    Reply

  • Anni

    09/03/2017 at 2:37 am

    Best sgt…!

    Reply

  • arif othman

    16/10/2016 at 6:40 pm

    masih tak paham

    Reply

  • tudung labuh

    11/10/2016 at 7:58 am

    ada ke cara nak kira setelah dimasukkan bayaran lain utk prinsipal?. cth bulan2 bayar installment rm420 utk 5 tahun. loan 20k. interest 5.19%. setiap 6 bulan kita topup rm1000 utk bayar prinsipal shj. camne nak kira baki bayaran setiap tahun?

    Reply

  • syah

    04/10/2016 at 1:57 am

    Calculator ni x btul la..cuba tuan puan msukkn jumlah loan 10k..kadar faedah 8%..tempoh tahun 5thn..lain kuar nyer..jumlahnya melebihi dr yg sebenar..pendek citer klau nk pegi used car tu bwk calculator siap2..lg tepat.. 😉

    Reply

    • fadhli

      03/01/2018 at 11:55 am

      betul. saya pun cuba benda yang sama. jadi lebih mahal pula bayaran bulanan.

      Reply

  • Abdul halim

    23/09/2016 at 8:25 pm

    Anda memang superb.

    Reply

  • ZAMRI

    28/06/2016 at 9:25 am

    MACAMANA NAK KIRA UMUR JKERETA BERPANDUKAN NOMBOR PLATE

    Reply

  • […] komen membina dan cadangan dari pelawat, saya telah memperkemaskan tools kalkulator pinjaman kereta yang saya telah terbitkan beberapa tahun lepas. Terdapat formula pengiraan yang digunakan dalam […]

    Reply

  • […] Kalkulator pinjaman kereta & cara kira | basri.myL = tempoh pinjaman dalam kiraan tahun. jadi, … Saya mempunyai hasrat utk menghabiskan membayaran loan kereta sebelum tarikh last … Rumah Lelong; Super CCTV; Meta …pergi ke laman web […]

    Reply

  • […] Kalkulator pinjaman kereta & cara kira | basri.myKalkulator pinjaman kereta & cara kira. Bagi yang mencari cara pengiraan bayaran bulanan untuk pinjaman kereta, berikut ini adalah formula pengiraannya.pergi ke laman web […]

    Reply

  • […] Kalkulator pinjaman kereta & cara kira | basri.myKalkulator pinjaman kereta & cara … saya kurang arif tentang kelayakan loan mengikut umur kereta. … Saya telah membeli kereta saya pada tahun 2009 dan saya ikat …pergi ke laman web […]

    Reply

  • Rizal jeilani

    25/06/2015 at 6:01 am

    Kiraan saudara Memang tepat berbanding di autoworld. Contoh rm48280; 7 tahun (84) & 4.75%=rm765.87 sebulan.
    Autoworld rm760 sebulan.
    #kipidap

    Reply

  • khairil

    27/05/2015 at 12:13 pm

    salam
    tgk kat sini kalau nak kira… http://www.autoworld.com.my/tools/car-loan-settlement-calculator
    masukkan je amaun..
    dia akan kirakan untuk anda
    sekian terima kasih
    wassalam

    Reply

  • alim

    12/01/2015 at 3:53 pm

    salam..
    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car
    harga: rm36880
    saya buat fulloan,total rm41530 (termasuk insuran dll
    untuk kepastian …41530-36850=RM4680
    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

    Reply

  • alim

    12/01/2015 at 3:52 pm

    salam..

    saya ada bercadang beli kereta myvu 1.5 seconhand dari used car

    harga: rm36880

    saya buat fulloan,total rm40530 (termasuk insuran dll

    untuk kepastian …41530-36850=RM4680

    logik tak@ used car charge byk sangat?..mintak pertolongan

    Reply

  • nino

    15/11/2014 at 8:11 am

    B = P x ( 1 + (I/100*9) ) / L * 12

    Reply

  • hisam

    28/10/2014 at 5:07 pm

    Salam bro sy nk pnjam 20000 intres 8.5 bln2 bpe ye?

    Reply

  • amin

    04/09/2014 at 6:33 pm

    Salam…berapa kadar interest terkini….pinjaman kereta terpakai…mohon pencerahan

    Reply

  • fahmi

    17/07/2014 at 9:06 pm

    bro nak tanya..kalo kereta second slalu yer berapa interest?..
    contoh persona 2007 ..bulan2 rm415 ..9 tahun…harga rm25500..
    berbaloi ker?

    Reply

  • Basri MY

    17/05/2014 at 7:07 am

    Mas, cuba semak dengan banker. Biasanya ada.

    Reply

  • Mas

    17/05/2014 at 2:33 am

    Saya mempunyai hasrat utk menghabiskan membayaran loan kereta sebelum tarikh last pembayaran. Saya telah membeli kereta saya pada tahun 2009 dan saya ikat dlm 9 thn. Adakah interest loan tersebut berkurangan?

    Reply

  • amran

    11/05/2014 at 1:14 am

    tu lah pasal encik zaff nie reti kira ke tak.. guna kalkulator.. pakai manual.. jawapan still sama.. datang mana makup 10k.. len kali kira dulu men hentam je..

    Reply

  • mawar

    07/04/2014 at 2:08 pm

    Betul la kiraan dia yang tak betul korang kut ?

    Reply

  • Bai

    05/02/2014 at 12:52 pm

    zaff….mana ada dia markup….saya baru kira manual utk 20k….3 thn 4%….sama jwpn dia dgn apa yg dia kira….

    Reply

  • Basri MY

    05/02/2014 at 1:59 am

    Maaf, boleh Tuan boleh tunjuk macam mana datangnya ‘markup’ 10k tu?

    Reply

  • zaff

    04/02/2014 at 1:33 am

    nih kalkulator xbetol.. kiraan dia dah siap markap tuk salesman.. jgn terpedaya. nih kes markap dekat 10k nih.. gile!

    Reply

  • amirul

    24/01/2014 at 4:30 pm

    Assalammualaikum… nk tanya kalau kereta tahun 1997 boleh buat loan tak lagi utk masa skrg ni ?

    Reply

  • Basri MY

    27/08/2013 at 2:43 am

    dilla, campur 1 sebab nak masukkan pokoknya sekali. kalau tak campur jadinya bunga sahaja.

    Ila & Fahmi, saya kurang arif tentang kelayakan loan mengikut umur kereta. Mungkin ada pelawat lain boleh bantu.

    Reply

  • Ila

    26/08/2013 at 8:28 pm

    En basri, blh x jawab soalan fahmi..sbb sy pon ingin tahu jwpn dri soalan beliau..tq

    Reply

  • dilla

    26/08/2013 at 4:13 pm

    Kenape kena campur 1

    Reply

  • IKA

    20/08/2013 at 2:22 pm

    cara kiraan betul saya paham…tapi cm mana saya nk save format ini

    Reply

  • Basri MY

    25/07/2013 at 4:23 pm

    Terima kasih, telah dibetulkan.

    Reply

  • sufian

    25/07/2013 at 8:25 am

    maaf encik..saya rasa kiraan encik ni salah…sebenarnya sekiranya interest kereta 3.6% sebagai contoh ia bukan dikira sekali..dia dikira setiap tahun kita meminjam..kalau 9 tahun pinjaman…0.36 x 9…..

    Reply

  • rafesh

    19/07/2013 at 10:30 pm

    Saya rasa calculator ni tak betul la…

    Reply

  • laii

    17/07/2013 at 1:16 am

    Betul ke kalulator ni?mcm xbetul jer..

    Reply

    • Basri MY

      17/07/2013 at 8:16 am

      Sdra/Sdri boleh berikan contoh kes untuk dibincangkan.

      Reply

  • […] kemampuan pinjaman kereta bergantung kepada kemampuan anda membayar ansuran bulanan. Kalkulator pinjaman kereta mengira bayaran bulanan, tetapi kalkulator kemampuan ini mengira jumlah pinjaman yang anda mampu buat..jadi anda boleh […]

    Reply

  • Wang

    06/07/2013 at 8:58 pm

    makasih..

    Reply

  • fahmi

    25/06/2013 at 12:40 am

    Bgus3.. Sy nak tau, kalau kete lebih 10 tahun loan boleh lpas bpe tahun??
    Cth; tahun ni 2013, kete tahun 2003

    Reply

  • hanny

    04/05/2013 at 10:19 pm

    The best

    Reply

  • hafifi

    21/03/2013 at 1:46 am

    baik…membantu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Highlights
Recent Posts
Instagram Feed