Takaful vs. Insuran

Alhamdulillah saya berkesempatan untuk menambah pengetahuan berkenaan konsep takaful. Takaful berasal dari perkataan Arab kafala bererti saling menjamin. Ia berkonsepkan semangat tolong menolong sesama peserta. Peserta apa? Peserta skim takaful. Peserta skim takaful adalah seorang penyumbang kepada sebuah tabung, yang mana tabung ini diuruskan oleh syarikat pengendali dan dilaburkan kepada instrumen patuh shariah. Tabung ini digunakan untuk membantu mana-mana peserta yang mengalami perkara-perkara seperti kematian, kecacatan, sakit kritikal dan beberapa perkara lain sepertimana akad mereka.

Jadi mungkin ada yang bertanya, apa beza takaful dan insurans? Saya dah ada insurans, perlukah lagi menyertai takaful? Berikut ini adalah senarai perbezaan, untuk menjawab persoalan tadi kita lihat dulu senarai perbezaan antara takaful dan insurans:-

TakafulInsurans
Akta Takaful 1984Akta Insurans 1963
Berasaskan IslamBerasaskan Kapitalis
PesertaPembeli
SumbanganPremium
AkadKontrak
PengendaliPenanggung
Pelaburan halalPelaburan konvensional
Lembaga Pengawasan ShariahTiada
MudharabahDividen
SuciGharar
SuciJudi
SuciRiba

Berbalik kepada soalan perlukah menyertai takaful jika dah ada insurans, jadual di atas menjawab persoalan tadi sebagai seorang muslim. Dalam takaful ada konsep hibah yang saya akan tulis dalam artikel seterusnya bagi merungkai kenapa hibah diperlukan bagi setiap insan yang bernyawa.

Shopping di DDShop.Online:
- gadget murah
- barang rare
- F&B halal Muslim
Lawat DDShop.Online dan alami pengalaman BARU!

Leave a Comment