Saringan Kesihatan Mental (DASS)

Terdapat 21 soalan, sila jawab berdasarkan keadaan diri anda pada 1 minggu lepas & jangan memberi banyak masa pada satu-satu soalan.

 

Soalan 1

Saya rasa susah untuk bertenang
I found it hard to wind down
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 2

Saya sedar mulut saya kering
I was aware of dryness of my mouth
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 3

Saya seolah-olah tidak dapat mengalami perasaan positif sama sekali
I couldn't seem to experience any positive feeling at all
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 4

Saya mengalami kesukaran bernafas (contohnya, bernafas terlalu cepat, tercungap-cungap walaupun tidak melakukan aktiviti fizikal)
I experienced breathing difficulty (eg, excessively rapid breathing, breathlessness in the absence of physical exertion)
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 5

Saya rasa tidak bersemangat untuk memulakan sesuatu keadaan
I found it difficult to work up the initiative to do things
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 6

Saya cenderung bertindak secara berlebihan kepada sesuatu keadaan
I tended to over-react to situations
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 7

Saya pernah menggeletar (contohnya tangan)
I experienced trembling (eg, in the hands)
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 8

Saya rasa terlalu gelisah
I felt that I was using a lot of nervous energy
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 9

Saya risau akan berlaku keadaan di mana saya panik dan berkelakuan bodoh
I was worried about situations in which I might panic and make a fool of myself
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 10

Saya rasa tidak ada apa apa yang saya harapkan (putus harapan)
I felt that I had nothing to look forward to
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 11

Saya dapati saya mudah resah
I found myself getting agitated
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 12

Saya merasa sukar untuk relaks
I found it difficult to relax
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 13

Saya rasa muram dan sedih
I felt down-hearted and blue
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 14

Saya tidak boleh terima apa jua yang menghalangi saya dari meneruskan apa yang saya sedang lakukan
I was intolerant of anything that kept me from getting on with what I was doing
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 15

Saya rasa hampir panik
I felt I was close to panic
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 16

Saya tidak bersemangat langsung
I was unable to become enthusiastic about anything
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 17

Saya rasa diri saya tidak berharga
I felt I wasn't worth much as a person
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 18

Saya mudah tersinggung
I felt that I was rather touchy
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 19

Walaupun saya tidak melakukan aktiviti-aktiviti fizikal, saya sedar akan debaran jantung saya (contoh degupan lebih cepat)
I was aware of the action of my heart in the absence of physical exertion (eg, sense of heart rate increase, heart missing a beat)
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 20

Saya rasa takut tanpa sebab
I felt scared without any good reason
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 21

Saya rasa hidup ini tidak bererti lagi
I felt that life was meaningless
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Keputusan

*jawab semua soalan*




 

Maklumat lanjut boleh didapati di laman berikut:

Public Health Malaysia
Borang ujian secara manual

61 Comments

  1. Kemurungan ringan
    Anxiety sederhana
    Stress normal
    Alhamdulillah wlu pun sy dlm chemothrapy session,sy boleh mengawal perasaan sy dgn adanya org2 sekeliling yg sentiasa memberi semangat..alhamdulillah

  2. kemurungan : sangat teruk
    anzieti : teruk
    stress : sederhana

    perlu jumpa doktor??
    macam tak perlu sebab semuapun dari diri sendiri .

  3. Keputusan
    Kemurungan:Sangat teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Teruk

    Adakah saya perlu jumpa doktor dengan keputusan ini

  4. Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sederhana

    Kenapa bila saya tgk keputusan ni sy ta rasa apa2… Rasa kosong… Tapi air mata saya bertakung

    1. Kemurungan: sederhana
      Anzieti: sederhana
      Stress: ringan

      Ermmm… Still ok lagi.. coz selalu bile dlm keadaan yg giler2 stress akan ingat pesanan emak “bersabar dan ber istighfar ingat pada yg Maha Kuasa, mohon d berikan ketenangan..”

  5. Kemurungan: Normal
    Anzieti: Sederhana
    Stress: Normal

    ok jer and anxiety tu hny jadi bila saya tgah bawak kereta..bahaya tu..mungkin practice boleh mmbntu..

  6. Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Teruk

    Apa perlu saya buat? Saya juga kerap cederakan diri sendiri sampai meninggalkan kesan. Pernah nak bunuh diri. Selalu kata dah tak mahu hidup lagi.

    1. Segera pergi ke klinik kesihatan terdekat, jumpa doc & bagitau pasal result ni. Nanti doc akan buat surat refer ke pakar psikiatri. Jangan risau, bole cerita semuanya kat doc tu. Nanti doc akan tentukan rawatan yg sesuai. Moga membantu

  7. Untuk siapa yang result dass, depression tahap teruk, bawa hardcopy keputusan dass pergi klinik kesihatan. Nanti doktor akan check macam mana. Jangan datang hospital pulak.

  8. Saya kematian bayi 6bln.saya lakukan proses ikat Dan xboleh beranak LG Lps 4x czer .czer last ni anak saya mnggal 5mnt lps lahir.mcm2 sy fikir..

  9. Keputusan
    Kemurungan: Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sederhana

    Sy sllu kne panic attack
    Should i refer to specialist?

  10. Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sederhana
    Stress: Teruk

    Owhh… myyy.. patut la kepala dpt sakit menyucuk2.. hmmm

Leave a Reply to Nurul Cancel reply