Webe Kuantan

Saya mendapati ramai pelawat yang membuat carian berkenaan Webe Kuantan.

Baiklah, jika anda mahukan testimonial, saya boleh katakan coverage webe di Kuantan cukup baik. Speed broadband di bandar Kuantan boleh mencecah 20Mbps. Ouh, jangan confuse 20Mbps sebagai kuota, dengan webe tiada kuota data. Anda tak perlu topup lagi, gunalah sebanyak mana pun. Penggunaan data saya kadang-kadang melebih 50Gb kerana saya akan streaming movie menggunakan Kodi jika ada mood menonton movie.

Tetapi jika anda mencari outlet webe di Kuantan, saya rasa pada waktu ini masih belum wujud. Untuk dapatkan sim card webe, anda boleh berurusan dengan pihak TM Point (Telekom) depan Padang MPK 2 dekat Masjid Negeri. Jika mahu lebih mudah, boleh subscribe secara online di www.webe.com.my. Untuk sebarang support, anda boleh login ke website dan mulakan chatting.

Setakat penggunaan saya selama beberapa bulan saya boleh berikan markah 9/10.

Kebolehan tidak membuka kasut/stokin semasa mengambil wuduk

Pertama kali saya mendapat maklumat berkenaan menyempurnakan wuduk tanpa membasahkan kaki adalah melalui e-book “Fikah Luar Negara – Mudah Praktik Islam di Mana-mana” karya Maszlee Malik & Hamidah Mat. Maknanya wuduk boleh disempurnakan dengan hanya menyapukan sebahagian atas kasut tanpa membukanya.

Carian lanjut menemukan saya dengan blog Hafiz Firdaus. Mengikut artikel yang ditulis di sini berserta dengan rujukan yang diberi, kebolehan ini tidak tertakluk kepada waktu musafir atau kesusahan sahaja, tetapi boleh dilakukan sebilang masa dengan beberapa syarat.

Apa syaratnya?

1. Berada dalam keadaan berwuduk semasa memakai kasut berkenaan.
2. Berkasut/bersarung kaki hingga ke mata kaki (ada perbezaan pendapat).
3. Tempoh 1 hari bagi yang menetap, 3 hari bagi yang bermusafir.
4. Menyapu hanya bahagian atas kasut/sarung kaki.
5. Kebolehan ini terbatal sekiranya kita telah masuk dalam keadaan yang memerlukan mandi wajib.

Beberapa dalil:

“Hamman radiallahu-anhu menerangkan: Pada satu hari Jarir membuang air kecil sesudah itu dia berwudhu’ semula. Maka beliau menyapu kedua belah kasutnya. Kerana itu orang yang menyaksikan berkata: Anda melakukan sebegini ? Jarir menjawab: Ya! Saya melihat Rasulullah sallallahu-alaihi-wasallam membuang air kecil kemudian berwudhu’ dan menyapu di atas kasut yang menutupi kedua mata kakinya.” – Maksud hadith riwayat Imam Bukhari dan Muslim, al Lu’ Lu’ wal Marjan – no: 0155

“Mughirah bin Syu’bah radiallahu-anhu berkata: Aku bersama Nabi sallallahu-alaihi-wasallam dalam suatu perjalan lalu dia buang air kemudian berwudhu’ dan mengusap di atas kedua kasutnya. Aku bertanya: Ya Rasulullah apakah engkau lupa ? Beliau menjawab: Bahkan engkau yang lupa; Dengan inilah aku diperintah oleh Tuhanku Azza waJalla.” – Maksud hadith dari Sunan Abu Daud – no: 0144

Skim Cepat Kaya – tanggungjawab bersama

Skim Cepat Kaya
(Gambar hiasan – dalang skim cepat kaya SBVI Trust biasanya menganjurkan majlis makan malam sebagai umpan mencari pelabur baru)

Kes-kes penipuan berasaskan skim cepat kaya umpama tidak ada sebarang penyelesaian. Semakin hari semakin ramai kalangan rakyat Malaysia yang menjadi mangsa. Kerugian melibatkan jumlah wang yang sangat banyak. Dari kerugian ini, sudah tentu ada cerita-cerita sedih yang tersembunyi bersamanya.

Ada mangsa yang mungkin buat pinjaman dari bank, atau pinjam dari saudara mara semata-mata nak memberanikan diri untuk mengubah nasib. Ada yang membelanjakan wang simpanan berpuluh tahun lamanya. Ada yang menggunakan hasil pengeluaran dari skim persaraan.

Bagi penganjur skim cepat kaya, tentunya hati mereka dah terlalu keras seperti batu, yang tak akan bisa dilembutkan dengan cerita kesedihan tadi. Asal dapat dilipat, maka dilipat mangsa mereka tanpa rasa belas kasihan atau sedikit rasa penyesalan.

Pada pendapat saya terdapat beberapa perkara yang perlu diperhalusi dan dibawa berbincang. Tidak semudah menuding jari menyalahkan sesiapa, hakikat skim cepat kaya adalah penyakit masyarakat yang memerlukan kerjasama dan tanggungjawab dari semua, samada badan kerajaan, swasta mahupun orang perseorangan.

Desakan Hidup

Jika diberi pilihan, tiada sesiapa yang mahu menjerumuskan diri dalam masalah skim cepat kaya. Tetapi cabaran hari ini bagi mereka yang menanggung keluarga amat berat. Dengan kos kenaikan harga barang makanan, petrol dan kos saraan seperti penjagaan anak dan pendidikan, sudah tentu ketua keluarga akan cuba apa saja yang termampu, termasuk skim cepat kaya. Kerana di situ adanya harapan, walaupun kebanyakan harapan akan musnah jadi penyesalan. Tetapi demi survival, ramai yang masih sanggup untul mencubanya.

Undang-undang yang Longgar

Jika anda pernah jadi mangsa skim cepat kaya, anda pasti sedar undang-undang yang ada di sini Malaysia ini belum cukup hebat untuk melindungi rakyatnya. Sebelum menuduh mereka yang jadi mangsa sebagai tamak, fikirkan dahulu apakah bentuk perlindungan yang disediakan kepada rakyat? Adakah setiap kes penipuan yang dibawa kepada polis diberi perhatian yang sewajarnya? Atau oleh kerana beban yang banyak, maka pihak polis perlu jadi selective atau pilih bulu dalam menjalankan tugas? Apakah perkara yang diperlukan oleh pihak polis bagi memastikan setiap aduan mendapat perhatian?

Masyarakat Materialistik

Masyarakat adalah kita. Ia berasal dari seorang individu. Sikap kita terlalu menyanjungi pencapaian kebendaan sehingga kita lupa tidak semua orang bernasib baik. Sanjungan kita pada percutian hebat luar negara, kereta mewah, rumah yang besar dan pendapatan bulanan puluhan ribu. Semua ini membentuk satu tekanan kepada masyarakat, dan dari tekananlah wujud keperluan untuk menjerumuskan diri dalam kitaran ekonomi yang kurang sihat.

Persepsi Luaran

Masyarakat mudah dikelirukan dengan penampilan. Mereka yang berpakaian hebat, berkereta besar lebih mudah untuk dapatkan kepercayaan dari bakal mangsa. Apatah lagi jika diselitkan dengan unsur agama seperti umrah dan haji, penyampaian zakat kepada asnaf dan sebagainya. Mereka menjual penampilan dan menjual agama demi mendapatkan peluang perniagaan skim cepat kaya.

Secara jujurnya, kita semua harus memainkan peranan dalam perkara ini. Aktiviti menyedarkan masyarakat perlu diperbanyakkan. Kerajaan pula pada masa yang sama harus memberikan perlindungan paling ketat kepada rakyat Malaysia dan harus berupaya mengambil peranan sewajarnya bilamana ia berlaku.

Easturia Vacation Club (EVC) – tolong review

Easturia Vacation Club (EVC) adalah satu produk ‘timeshare’ percutian yang diuruskan oleh Sara Worldwide Vacations Berhad, sebuah anak syarikat milik penuh kerajaan Sarawak di bawah Sarawak Economic Development Corporation (SEDC). Konsep lebih kurang sama dengan Swiss Garden International Vacation Club (SGIVC). Saya pernah hadir ke jemputan promosi SGIVC dan ada tulis satu artikel yang mana terdapat banyak feedback yang berguna untuk dibaca sebelum anda ambil sebarang keputusan. Ada pro & kontra, sila baca di artikel ini Swiss Garden International Vacation Club (SGIVC) – apa pendapat anda?. Dah lama, tahun 2014 dulu lebih kurang 3 tahun dah.

Tapi agaknya nama saya ni ada ong dan bertuah, beberapa hari lepas saya dihubungi oleh agen Easturia Vacation Club (EVC) dari Sarawak. Kata agen tu, program ni tak sama langsung dengan program-program lain yang ada di luar sana. Tapi modus operandi lebih kurang sama, ajak dengar taklimat dan dapatkan penginapan 3D2N secara percuma.

Lepas hantar anak ke kelas art, oleh kerana hari Sabtu ada sedikit masa lapang untuk saya hadir. Mungkin betul ia lain dari yang lain, siapa tahu. Walaupun dalam hati memang kita tahu ini cuma gimik marketing.

Sedikit sebanyak tentang EVC ni, saya cerap dari taklimat promoter yang bertugas:
-program EVC untuk jangka waktu 30 tahun
-mereka sediakan facility untuk penginapan
-duduk di hotel 3,4 atau 5 star dengan bayaran yang sama
-boleh bawa tetamu lain sekitar 2-6 pax
-boleh jual facility yang ada pada orang lain
-booking sekurangnya 2 minggu sebelum
-ada juga yang boleh booking last minute dalam tempoh 48 jam
-untuk lokasi home-based iaitu hotel milik SEDC, tak perlu bayar booking
-untuk hotel affiliate perlu bayar (lupa jumlah)
-ada satu jenis booking RCI yang guaranteed booking, jika dalam negara perlu bayar RM500, jika luar negara pelu bayar RM1000 per booking
-ada maintainance fee lebih kurang RM500 setiap tahun
-pakej dijual pada harga RM16k dan RM20k, beza cuma pada jumlah malam (yang RM20k ada 7 malam, RM16k ada 5 malam kalau tak silap)
-ditawarkan hanya sekali seumur hidup pada 1 keluarga, kalau reject lepas ni dah takde offer macam ni
-perlu decide masa tu juga, tak dibenarkan untuk balik fikir di rumah
-kalau nak join perlu terus bayar separuh iaitu RM8k untuk pakej paling kecil dan seterusnya bayar RM233 selama 3 tahun

Begitulah lebih kurang tawarannya, minta maaf jika ada tersilap sebab saya cuma ingat seimbas lalu pada apa yang disampaikan oleh promoter.

Oleh kerana saya tiada masa untuk buat penilaian, maka jawapan saya kepada EVC adalah NO. Mana mungkin saya boleh buat keputusan masa tu juga tanpa rujuk sebarang testimonial dari pengguna lain.

Bagaimana dengan para pelawat yang lain?

Sudilah kiranya memberikan pendapat masing-masing berkenaan EVC di sini.

Insyaallah akan ada faedah untuk orang lain.

Terkini! Pakej Haji 2017

Berdasarkan feedback dari pelawat entry sebelum ini “Pakej haji 2017/2016“, saya telah melawat semula laman web agen-agen dan mendapati ada sebahagian dari mereka telah pun menawarkan pakej terkini haji bagi tahun 2017. Seperti yang dijanjikan di sini saya sertakan sekali lagi kompilasi harga pakej haji 2017 dari pelbagai agen Tabung Haji. Bagi agen yang tiada senarai harga, itu bermakna mereka belum meletakkan pakej terkini di laman web masing-masing. Saya telah cuba untuk meletakkan maklumat setepat yang boleh, sekiranya terdapat sebarang kekurangan sila berurusan terus dengan agen berkenaan untuk maklumat lebih sahih.

Harga Pakej Mengikut Jumlah Orang Sebilik
Agen 6pax 5pax 4pax 3pax 2pax
Alif Travel & Tours (Pakej Ekonomi +/- 40 hari)   20,915 27,915 29,915 35,915
Alif Travel & Tours (Pakej Platinum +/- 22 hari)     52,915 56,915 60,915
Andalusia Travel & Tours (+/- 400m)     28,990 31,990 35,990
Andalusia Travel & Tours (+/- 50m)     49,990 56,990 69,990
Batuta Travel & Tours (+/- 550m)       33,652 38,652
Batuta Travel & Tours (+/- 750m)   26,652 27,652 29,652 34,652
CS Holidays (Ekonomi)   29,990 31,500 33,500 36,000
CS Holidays (Deluxe)     35,500 37,500 41,000
CS Holidays (Selesa)     53,000 56,000 61,000
Gemilang Travel & Tours (+/- 350m)          
Gemilang Travel & Tours (+/- 150m)          
Rayhar Travels (+/- 80m)     57,650 62,750 73,850
Rayhar Travels (+/- 180m)   29,600 29,850 32,750 41,800
Rayhar Travels (+/- 350m)       29,970 36,670
Rayhar Travels (+/- 400m)   29,400 29,700 32,200 41,100
Rayhar Travels (+/- 650m)     25,800 28,900 33,600
Syarikat Pelancungan Yaskin (+/- 750m)     26,980    
Syarikat Pelancungan Yaskin (+/- 390m)   31,980 33,980 35,980 36,980
Syarikat Pelancungan Yaskin (+/- 100m)     52,980 55,980 60,980
TM Tours & Travel (+/- 400m)   28,990 30,990 33,990 35,990
TM Tours & Travel (+/- 200m)     37,990 42,990 45,990
TM Tours & Travel (+/- 100m)     39,990 44,990 48,990
Wira Saujana Travel & Tours          
Zahafiz Travel & Tours (+/- 800m) 24,900 26,900 26,900 30,900 34,900
Zahafiz Travel & Tours (+/- 300m)   32,900 34,900 36,900 43,900
Zahafiz Travel & Tours (+/- 250m)     36,400 38,400 45,400
Zahafiz Travel & Tours (+/- 50m A2)     73,900 78,900 87,900
Zahafiz Travel & Tours (+/- 50m A1)         137,000

Terkini 17/2/2017 – hanya tinggal 2 agen yang belum update pricing masing-masing iaitu Wira Saujana dan Gemilang Travel. Yang lain sudah pun ada. Silalah Tuan/Puan buat evaluation masing-masing.

Pandangan mazhab tentang anjing

Terdapat perbezaan di kalangan imam-imam mazhab berkenaan kenajisan anjing. Sebelum itu, adalah baik untuk kita perhatikan hadis-hadis dan ayat Quran berkenaan anjing.

“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam memerintahkan supaya membunuh anjing kecuali anjing untuk berburu atau anjing untuk menjaga kambing atau menjaga hewan ternak.”
(HR. Muslim no. 1571)

“Barangsiapa memelihara anjing selain anjing untuk berburu atau anjing untuk menjaga binatang ternak, maka pahalanya akan berkurang dua qirath setiap harinya.”
(HR. Al-Bukhari no. 5059 dan Muslim no. 2940)

“Dari Ibnu Umar, berkata: Adalah anjing-anjing kencing, datang dan pergi dalam masjid di zaman Nabi saw tetapi sahabat-sahabat tidak menyiram sedikitpun dari yang demikian itu. (HR Al-Bukhariy)

“Dari Adi bin Hatim, ia berkata : saya bertanya kepada Nabi saw mengenai anjing-anjing yang saya pakai untuk berburu. Beliau menjawab : Apabila kamu melepaskan anjing berburumu sambil menyebut nama Allah, lalu dia mendapatkan buruan, maka makanlah. (HR Al-Bukhariy)”

“Sucinya bekas/bejana kalian apabila dijilat anjing, adalah dengan dibasuh sebanyak tujuh kali, basuhan pertama dengan debu.” (HR. Muslim, no. 279)

“Bahwa Rasululah SAW diundang masuk ke rumah salah seorang kaum dan beliau mendatangi undangan itu. Di kala lainya, kaum yang lain mengundangnya dan beliau tidak mendatanginya. Ketika ditanyakan kepada beliau apa sebabnya beliau tidak mendatangi undangan yang kedua, beliau bersabda, “Di rumah yang kedua ada anjing sedangkan di rumah yang pertama hanya ada kucing. Dan kucing itu itu tidak najis.” (HR Al-Hakim dan Ad-Daruquthuny )”

“They ask you, [O Prophet Muhammad], what has been made lawful for them. Say, “Lawful for you are [all] good foods and [game caught by] what you have trained of hunting animals which you train as Allah has taught you. So eat of what they catch for you, and mention the name of Allah upon it, and fear Allah.” Indeed, Allah is swift in account.” Al-Maidah 4

———–

Pandangan mazhab Shafie – anjing adalah najis mughallazah yang mana wajib mensucikan dengan 7 kali siraman air, yang pertama bercampur tanah

Pandangan mazhab Maliki & Hanafi – tidak najis kecuali air liurnya yang najis

Walaubagaimanapun terdapat pandangan dari ulama Maliki dan Shafie yang mengatakan tidak najis air liur anjing perburuan dan tidak perlu disamak.

Bacaan 1
Bacaan 2
Bacaan 3
Bacaan 4