In Sha Allah, Inshaallah – hal yang dirumitkan

image

Penyebar viral di atas menggunakan foto Dr Zakir Naik untuk mempopularkan mesej palsu mereka.

Pada dasarnya, bergantung kepada niat bagi mereka yang menulis “insyaalah, inshaallah, in sya allah, in sha allah”. Tidakkah kita semua sepakat bahawa maksudnya “jika dikehendaki Allah”?

Mungkin kita tak perlu terlalu sensitif dengan perkara remeh. Fikirkan sesuatu yang lebih baik untuk umat.

Pendaftaran Kolej Pacific Kuantan sesi 2016

Perhatian para lepasan SPM 2016 dan ibubapa! Bagi anda yang bukan lepasan SPM mahupun ibubapa, sila viralkan kepada rakan-rakan yang mungkin memerlukan maklumat ini. Kolej Pacific Kuantan menawarkan peluang menyambung pelajaran peringkat DIPLOMA untuk calon yang berkelayakan.

KPK adalah kolej swasta yang sah dan berdaftar, ia diiktiraf oleh Jururawat Berdaftar Malaysia, MQA & Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Ia telah beroperasi sejak 2007 dan telah melahirkan ramai graduan yang berkualiti.

KPK menawarkan 4 kursus iaitu:-
1. Diploma Kejururawatan (kelayakan 5 kredit termasuk BM, matematik & Sains)
2. Diploma Kesihatan Alam Sekitar (kelayakan 3 kredit sebarang subjek)
3. Diploma Sains Paramedik (kelayakan 3 kredit sebarang subjek)
4. Diploma Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan (kelayakan 3 kredit sebarang subjek)

KPK adalah pilihan terbaik anda kerana:-
1. Ia kolej diiktiraf oleh badan-badan kerajaan
2. Kursus yang ditawarkan di KPK adalah kursus yang relevan dan mengikuti pasaran
3. KPK telah beroperasi sejak 2007 dan terbukti berjaya membantu ramai graduan
4. Pelajar yang berjaya masuk akan dibantu dengan tajaan MARA atau PTPTN
5. KPK menyediakan kemudahan asrama dan pengangkutan untuk semua pelajarnya (ibubapa jangan risau dengan kebajikan pelajar yang jauh di mata, pihak KPK amat prihatin berkenaan hal ini)

Daftar secara online di laman ini:
http://www.kolejpacific.com/0199884089/

Digi Smartplan 75 vs. Umobile Hero Postpaid P70

Sebelum ini saya dengan bangganya menge’post’ artikel berkenaan Umobile Hero Postpaid P70. Sebenarnya baru cuba beberapa hari je sebelum tulis artikel tu. Excited sangat. Tapi excited saya tak lama. Pakej dari Umobile itu saya dapati bermasalah seperti berikut:-

  1. Saya tak dapat 4G di Kuantan, walaupun Umobile claim ini kawasan 4G. Saya ada buat report ke service center umobile, tapi jawapannya ialah kerana 4G network umobile tak compatible dengan model Samsung yang saya pakai tu. Ermmm… susah saya nak terima alasan tu. Lalu saya berbalas tweet dengan Umobile pula. Masih tak dapat membantu (kadang-kadang ada jugak terfikir yang menjawab tweet saya tu maybe budak-budak bawah umur, sebab bunyinya macam tak series). Takpelah, saya terus potong dan masuk ke Digi. Cerita Digi lepas ni.
  2. Ooh..tak ada reason lain. Sebab network slow je. Bayangkan dapat logo E (edge) je, rasa nak menangis kalau surf web.

Jadi tempoh langganan saya bersama Umobile hanya bertahan dalam seminggu lebih. Saya switch ke Digi. Apa yang best berkenaan pakej Digi ni?

  1. Unlimited calls (handphone, fixed line) – dalam bill dia tulis RM0 untuk setiap call tu
  2. Unlimited SMS – yang ni saya tak heran sangat pasal tak berapa guna SMS pun
  3. Internet dapat 7Gbps – ok tu
  4. Yang penting connection laju…4G. Kalau test dengan Ookla tu dapat 120Mbps pun…hahaha.
  5. Kalau kuota 7Gbps dah habis, mereka masih bagi unlimited Facebook dan Whatsapp, serta boleh browse guna Opera Mini.

Jadi oleh kerana saya agak happy dengan pakej Digi ni, saya dah pun switch kan juga phone wife & abang saya ke Digi. Harap-harapnya Digi terus memberi perkhidmatan yang baik kepada pembayar bill yer.

Melancong dengan JomPAY

Jangan tak tahu waktu sekarang iaitu dari 1 Feb – 30 April 2016 JomPAY menawarkan hadiah bagi pembayar bill. Bill yang terlibat adalah utiliti seperti TM, TNB dan Syabas.

Hadiahnya ialah:

  1. Pakej percutian ke Italy bernilai RM30k (sweeetttt!)
  2. Pakej percutian ke Maldives bernilai RM20k
  3. Percutian ke Vietnam bernilai RM10k
  4. Hadiah bulanan Samsung Galaxy A7

Caranya dengan hanya membayar bil utiliti seperti di atas.

JomPAY ditadbir oleh MyClear iaitu anak syarikat BNM. Ini adalah projek kerajaan, jadi sokonglah JomPAY supaya pelaksanaan pembayaran online di Malaysia lebih teratur dan tersusun. Di bawah inisiatif ini semua biller akan mempunya code unik dan kekal. Kod ini digunakan di semua fasiliti online banking oleh mana-mana bank di Malaysia.

Tidak berwirid selepas solat di Mekah dan Madinah

Hasil carian internet, saya mendapat jawapan kenapa di Mekah dan Madinah tidak dilakukan amalan zikir dan doa sebaik selepas solat. Ia berkait rapat dengan fahaman Wahabi yang diasaskan oleh Muhammad ibn Abd al-Wahhab (1703–92). Bagaimanapun ia bukanlah mazhab baru dan tidak dihukumkan sebagai sesat oleh Majlis Fatwa Malaysia.

Projek Kancil

Ini adalah projek khas yang saya telah mulakan beberapa minggu lepas.

Objektif projek adalah;
1. Menghidupkan semula Kancil 660 saya yang telah setahun tak bergerak.
2. Mencantikkan Kancil ini untuk kegunaan santai.

20150711_132959 (1)

Step 1 (sekitar Julai 2015):
Panggil pomen datang periksa kesihatan Kancil. 2 orang pomen anak muda datang tengok, berkat skill mereka Kancil ini dapat dihidupkan. Jadi bolehlah bawa ke workshop tanpa towing (jimat banyak).
Pomen terlibat, En. Li (012-9502184) dari Bukit Rangin, Kuantan.
Operasi pertama ini hanya bertujuan untuk Kancil ni boleh gerak je.
Accumulated cost: RM200

Step 2:
Dapat nasihat dari pomen brek dah jam. Tayar pun dah bengkak.
Terus ke 1 lagi kedai pomen yang dekat sikit dengan rumah untuk buat brek.
Then tukar tayar serta servis. Kedai tayar ni (dekat Restoran Suria Perdana) tak berapa bagus, sebab ada cubaan untuk pow customer. Not recommended.
Accumulated cost: RM200+RM700=RM900

Step 3:
Bagi cantik di interior. Tukar seat & dashboard. Tune enjin sikit.
Li pomen advise tukar carburator, nak kena cari lah tu.
Accumulated cost: RM900+RM750=RM1650

Step 4:
Jumpa carburator di mudah.my. Penjualnya ada di Selangor. Dapatlah used carburator RM130 termasuk penghantaran.
Accumulated cost: RM1650+RM130=RM1780

Step 5 (7/11/2015):
Sekarang nak kena tukar filem cermin (tint). Jumpa kedai yang agak murah, owner nye pun agak baik.
Niat asal hanya nak tukar filem, tapi ternampak barang-barang berikut:
-seat cover
-wiper depan dan belakang
-stering
-floor mat
Kos terus meningkat dari niat asal nak tukar filem RM130 ke RM710.
Tapi kedai aksesori ni boleh di recommend, sila ke KOK AUTO EKSESORI jalan dari Perkampungan Chenderawasi ke Kg Tiram, sebelah kiri.
Accumulated cost: RM1780+RM710=RMRM2490

Step 6:
Kebetulan sebelah kedai eksesori ada pula kedai air cond. Aircond Kancil ni memang tak sejuk pun, dah nak kena repair. Nama kedai S-A Car Aircond, owner nye Kit (Panjang) 010-2659246. Servis memang bagus dan cepat. Gigih dia mencari kat mana bocor aircond guna air sabun.
Accumulated cost: RM2490+RM200=RM2690

Step 7:
Masanya untuk guna servis dari Ah Chee Spray sekali lagi. Memang mudah berurusan. Dia boleh datang ambil kereta kalau ada masalah untuk hantar sendiri.
Masih dalam proses.

Bersambung soon….

So kereta pun dah ambik, memang terbaik Ah Chee Spray, ada diskaun lagi.

Accumulated cost: RM2690+RM1400=RM4090

Step 8:

Tambahan Window Visor Rain Guard, tukar belt aircond.

Accumulated cost: RM4090+RM80=RM4170

Ini keadaan kancil setakat hari ni:

kancil

Step 9:

Enjin dan aircond tak berapa ngam. Kalau dalam keadaan free gear kuat bergegar. Mintak pomen cek dan servis.

Accumulated cost: RM4170+RM80=RM4250

Nampak gaya kena buat tuning pulak.

Selepas beberapa bulan, update terbaru seperti berikut.

Setakat 15 March 2016

Step 10:

Bateri yang baru ditukar dah kering. Sebulan lebih tersadai sebab sibuk sangat nak betulkan. Bila cek 2 hari lepas rupanya alternator rosak. Tukar baru.

Accumulated cost: RM4250+RM230=RM4580

Step 11:

Sebelum ni ada pomen dah pesan absorber kancil ni dah keras. Tukar absorber depan.

Accumulated cost: RM4580+RM250=RM4830

image

Boleh jadi lepas ni kena tukar belakang pulak. Tengok keadaan dulu.

Step 12:

1 rim cover pulak tercabut. Tanya kedai kat stadium kena beli 1 set. Kasi pasang mentol reverse 1 kali.

Accumulated cost: RM4830+RM70=RM4900

Step 13:

Tengah tukar rim cover tadi, budak cina tu matikan enjin. Nak start balik dah tak boleh. Terus call kedai bateri yang tukar alternator 2 hari lepas. Aiyaa…lu cakap sudah setel tapi kancil gua tak boleh start apa macam? Apek suruh pergi kedai dia semula. Ok, jangan tutup kedai lagi.

Kedai bateri cek cakap bateri tiada masalah. Abis tu apa macam tak boleh start? Starter punya hal. Tapi gua sudah tukar alternator semalam? Ok saya kasi awak try ini bateri baru. Kalau tiada masalah awak pakai ini bateri baru. Ok. Sebelum balik dia kata tali kipas bising. Kalau mahu tukar esok baru boleh buat. Ok lah. On the way balik, tak tahan bunyi bising… masuk kedai pomen Melayu di IM14. Lepas godek dia cakap takde tali baru. Pakai je lah second hand dulu. Bunyi bising dah tiada. Kos RM10. Ok esok saya tukar starter.

Accumulated cost: RM4900+RM10=RM4910

Step 14:

Datang semula ke kedai IM14 sebab semalam dah lewat sangat waktu maghrib. Pomen order starter kancil. Katanya bukan original, kalau original second hand lagi mahal dari yang ini. Takpelah asal aku boleh start kereta ni.
image

Accumulated cost: RM4910+RM240=RM5150

UMobile Hero Postpaid P70

@umobilesb Just migrated to Umobile from Celcom, at this moment everything looks good. It has been few weeks.

During my first few days, I had difficulties with the coverage. I will get connected to network, but in few minutes it will disconnected without reason. Called the hotline, I was informed to use only WCDMA. Yes, that was it. The problem gone! 🙂

Today I after paying my bill via maybank, I tried to view the online bill, but I cannot register and the web denied me after 3rd attempt. Called the hotline, they send me the pin, and I just logged on. Problem gone!

Thanks, at least I know the I have the support from the service provider.

Example for Twilio SMS Send


require "twilio-php-master/Services/Twilio.php";

//should be available in your twilio dashboard
$AccountSid = "AC0715xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx";
$AuthToken = "4973yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy";

$client = new Services_Twilio($AccountSid, $AuthToken);

$message = $client->account->messages->create(array(
"From" => "+123456789", //should be twilio SMS enabled number
"To" => "+9988766555", //valid target number with +
"Body" => "test message",
));

echo "Sent message {$message->sid}";
}