Delete file of certain types older than X days

rm -f `find ./ -mtime +5 | grep -i ‘.*[.]h264′`

15. April 2015 by Basri MY
Categories: Linux | Leave a comment

How to install VSFTPD on Ubuntu

apt-get update
apt-get install vsftpd
nano /etc/vsftpd.conf

Change the following:
anonymous_enable=NO
write_enable=YES
ftpd_banner=Welcome to YOUR FTP service.

/etc/init.d/vsftpd restart

03. April 2015 by Basri MY
Categories: Linux | Leave a comment

VSFTP default permission 600? How to fix it.

Okay, just ensure this parameter in /etc/vsftpd.conf accordingly:

anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
local_umask=0002
anon_upload_enable=YES
anon_mkdir_write_enable=YES
file_open_mode=0777

Then restart;

/etc/init.d/vsftpd restart

03. April 2015 by Basri MY
Categories: Linux | Leave a comment

Serialize array safely

I have issue with putting serialized array containing “‘” into database. This is how to fix it:

//to safely serialize
$safe_string_to_store = base64_encode(serialize($multidimensional_array));

//to unserialize…
$array_restored_from_db = unserialize(base64_decode($encoded_serialized_string));

Source here.

30. March 2015 by Basri MY
Categories: PHP | Leave a comment

PHP: replace words but keep original format

$original = “The quick red fox jumps over the lazy brown dog.”;
$new = preg_replace(“/the/i”, “\$0“, $original);

Source here.

30. March 2015 by Basri MY
Categories: PHP | Leave a comment

Microsoft Outlook attachment folder

How many times you are working on attachment in emails, saved and exit the MS Word or Excel, and later realized you did not saved it to any folder. You tried to open the attachment again and the updates were just not there.

Next time it happen, do this:

1. Don’t panic, don’t open the attachment again.
2. Open regedit, then find the followings:

Outlook 97: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\8.0\Outlook\Security
Outlook 98: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\8.5\Outlook\Security
Outlook 2000: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\9.0\Outlook\Security
Outlook 2002/XP: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Outlook\Security
Outlook 2003: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\11.0\Outlook\Security
Outlook 2007: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\12.0\Outlook\Security
Outlook 2010: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\14.0\Outlook\Security
Outlook 2013: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\15.0\Outlook\Security

Look at the folder path, and your items should be there.

05. March 2015 by Basri MY
Categories: General | Leave a comment

Pemasangan CCTV di Kuantan

Kepada anda yang berminat untuk memasang CCTV di sekitar Kuantan, boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut. Tawaran CCTV seperti berikut:-

1 x AHD DVR + 1TB Hard Disk (rekod video lebih lama)
2 x dome camera (dalam premis)
2 x bullet camera (luar premis)
Lihat camera melalui iphone atau android, sangat mudah.
Beserta pemasangan dan khidmat nasihat.

Promosi dalam tempoh terhad:- percuma backup ke internet. Apa perlunya backup? Sangat penting untuk dapatkan semula video jika kotak DVR hilang atau musnah.

Harga sangat berpatutan, lebih baik dari pasaran. Hubungi 019-9884089.

03. March 2015 by Basri MY
Categories: General | Leave a comment

Ubuntu file upload

I thought changing 1 line from php.ini is enough, but there are 2 lines need to be altered:

upload_max_filesize = 256M
post_max_size = 257M

(post max size need to be 1m bigger)

nano /etc/php5/apache2/php.ini

09. February 2015 by Basri MY
Categories: Linux | Leave a comment

ASB, Halal & Haram

Berdasarkan laporan tahunan ASB 2013, berikut merupakan 20 pelaburan tertinggi:

asb2013

Pelaburan tidak patuh shariah adalah Maybank 21.33%.

Penanda aras 33.33% digunapakai bagi menentukan samada sesuatu perkara berlebihan, sepertimana rujukan SAC (Shariah Advisory Council) bagi menentukan keadaan “berlebihan” (percampuran):

The prophet s.a.w. set a limit for what can be considered as benchmard for what is excessive. “One day, the prophet s.a.w. visited Sa’ad bin Abi Waqqas who was ill. Sa’ad expressed to the prophet s.a.w. his feelings that his illness was coming to an end and that death was near. He asked for the prophet’s s.a.w. opinon on giving his property away as alms for he had only one daughter to inherit his wealth. Therefore, he wished to give as alms 2/3 of his property. However, the prophet s.a.w. stated his objection. Then Sa’ad asked whether he could give away 1/2 of his property. The prophet s.a.w. still said no. The prophet s.a.w. then said: 1/3 (of Sa’ad’s property to give away as alms) is enough, that too is still much. Verily, to leave your heir wealthy is better than leave your heir impoverished and dependant on other people’s charity”. This benchmark, the third, although it relates to the bequest of property and giving alms, it can be used as a benchmark to set the upper limit of a mixture becuase an amount exceeding the percentage set will be considered excessive.

Rujukan:
Laldin, M.A, (2007), “Shari’ah Approved Securities Screening Process in Malaysia” p.148, A paper submitted to the conference on Securities Markets & Bourses held in Dunbi 6-8 March 2007; Resolutions of the Securities Commission Shari’ah Advisory Council, Securities Council Malaysia, p. 126

09. January 2015 by Basri MY
Categories: General | Leave a comment

Hadis palsu menjelang musim perayaan – ucapan selamat

Ada rakan yang hantar message ini di whatsapp:

Muslim & Christian..

Christian»: Kenapa kau tidak mengucapkan Selamat Hari Krismas padaku?
Muslim»: Agama kami menghargai toleransi antara agama, termasuk agamamu tapi masalah ini, agama saya melarangnya..
Christian »: Tapi kenapa, bukankah hanya sekadar kata-kata? Teman muslimku yg lain, mengucapkannya kpd aku..?
Muslim »: Mungkin mereka belum mengetahuinya..
David, kau boleh mengucapkan dua kalimah syahadah, dlm bahasa melayu pun tak mengapa?
Christian »: Oh tidak, saya tidak boleh mengucapkannya. Itu akan mengganggu kepercayaan saya selama ini..
Muslim »: Kenapa? Bukankah hanya kata-kata? Ayuh, ucapkanlah
Christian» : Sekarang……… saya mengerti…
Jadi Haram Hukumnya mengucapkan Selamat Hari Natal/Christmas & Tahun Baru krna ada dlm Hadith Nabi:
“Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kpd Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Janahamlah Tempatnya”
(HR.Bukhari Muslim)
❗sebarkan sebelum terlambat.. Menghuraikan bahawa orang Islam tidak boleh meniru perbuatan yg bertentangan dgn Islam oleh kaum bukan muslim….
ANDA PASTI TERKEJUT -sapa yg suka ckp merry christmas baca ni…..PERHATIAN3X…..Penting..!!!
Seorang bekas biarawati kristian yang masuk Islam memberitahu dalam ceramahnya, HARAM bagi seseorang umat Islam untuk ucap Merry Christmas..ini kerana ia bermaksud Sejahtera Keatas Tuhan Jesus (NAUZUBILAH !! ) Sebarkanlah perkara ini, berdosa kita jika tak sampaikan benda yang hak (NAUZUBILLAH !! )
мσнση dι ѕєвαrкη..ѕυραуα υмт ιѕℓαм χ мudαн тErpєsσηg.

Apa yang menarik perhatian saya ialah berkenaan “hadis”:

“Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kpd Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Janahamlah Tempatnya”
(HR.Bukhari Muslim)

Bunyinya macam pelik. Jadi saya buat carian sikit, jumpa link dari orang lain yang dah pun menulis tentang hal hadis palsu ini:

http://al-fikrah.net/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=16&id=30019&Itemid=205

http://zamani84.blogspot.com/2012/12/kekeliruan-di-facebook-hadis-palsu.html

http://haseoas.blogspot.com/2012/12/hadis-palsu-please-serius.html

http://sisjaat.blogspot.com/2012/12/tak-blh-ucap-selamat-kpd-perayaan-agama.html

Saya terpaksa ‘membalas’ message rakan ini dalam group, sebab ianya dihantar dalam group. Sebenarnya perkara paling saya tak suka nak buat adalah menyampuk sesuatu yang menyebabkan pihak lain rasa seperti ‘dah terkena’ atau seolah kita nak tunjuk pandai. Saya minta maaf pada mereka yang berkenaan.

Jom kita jalankan tanggungjawab semua. Hentikan hadis palsu.

Berbalik kepada kes mengucapkan selamat kepada rakan berlainan agama, fatwa kebangsaan menyatakan harus. Ikuti lebih lanjut di sini.

Quote sikit:

Apa jua amalan atau perlakuan orang Islam dalam hal-hal yang berkaitan dengan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ia ditegah oleh Islam.

Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam.

Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi seperti e-mail atau sistem pesanan ringkas (sms) dan sebagainya kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah harus, dengan syarat ucapan itu tidak mengiktiraf, memuji atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut.

Kesimpulannya, kita rujuk fatwa..bukan rujuk whatsapp ;)

19. December 2014 by Basri MY
Categories: Palsu | Leave a comment

← Older posts