Hadis palsu menjelang musim perayaan – ucapan selamat

Ada rakan yang hantar message ini di whatsapp:

Muslim & Christian..

Christian»: Kenapa kau tidak mengucapkan Selamat Hari Krismas padaku?
Muslim»: Agama kami menghargai toleransi antara agama, termasuk agamamu tapi masalah ini, agama saya melarangnya..
Christian »: Tapi kenapa, bukankah hanya sekadar kata-kata? Teman muslimku yg lain, mengucapkannya kpd aku..?
Muslim »: Mungkin mereka belum mengetahuinya..
David, kau boleh mengucapkan dua kalimah syahadah, dlm bahasa melayu pun tak mengapa?
Christian »: Oh tidak, saya tidak boleh mengucapkannya. Itu akan mengganggu kepercayaan saya selama ini..
Muslim »: Kenapa? Bukankah hanya kata-kata? Ayuh, ucapkanlah
Christian» : Sekarang……… saya mengerti…
Jadi Haram Hukumnya mengucapkan Selamat Hari Natal/Christmas & Tahun Baru krna ada dlm Hadith Nabi:
“Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kpd Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Janahamlah Tempatnya”
(HR.Bukhari Muslim)
❗sebarkan sebelum terlambat.. Menghuraikan bahawa orang Islam tidak boleh meniru perbuatan yg bertentangan dgn Islam oleh kaum bukan muslim….
ANDA PASTI TERKEJUT -sapa yg suka ckp merry christmas baca ni…..PERHATIAN3X…..Penting..!!!
Seorang bekas biarawati kristian yang masuk Islam memberitahu dalam ceramahnya, HARAM bagi seseorang umat Islam untuk ucap Merry Christmas..ini kerana ia bermaksud Sejahtera Keatas Tuhan Jesus (NAUZUBILAH !! ) Sebarkanlah perkara ini, berdosa kita jika tak sampaikan benda yang hak (NAUZUBILLAH !! )
мσнση dι ѕєвαrкη..ѕυραуα υмт ιѕℓαм χ мudαн тErpєsσηg.

Apa yang menarik perhatian saya ialah berkenaan “hadis”:

“Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kpd Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Janahamlah Tempatnya”
(HR.Bukhari Muslim)

Bunyinya macam pelik. Jadi saya buat carian sikit, jumpa link dari orang lain yang dah pun menulis tentang hal hadis palsu ini:

http://al-fikrah.net/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=16&id=30019&Itemid=205

http://zamani84.blogspot.com/2012/12/kekeliruan-di-facebook-hadis-palsu.html

http://haseoas.blogspot.com/2012/12/hadis-palsu-please-serius.html

http://sisjaat.blogspot.com/2012/12/tak-blh-ucap-selamat-kpd-perayaan-agama.html

Saya terpaksa ‘membalas’ message rakan ini dalam group, sebab ianya dihantar dalam group. Sebenarnya perkara paling saya tak suka nak buat adalah menyampuk sesuatu yang menyebabkan pihak lain rasa seperti ‘dah terkena’ atau seolah kita nak tunjuk pandai. Saya minta maaf pada mereka yang berkenaan.

Jom kita jalankan tanggungjawab semua. Hentikan hadis palsu.

Berbalik kepada kes mengucapkan selamat kepada rakan berlainan agama, fatwa kebangsaan menyatakan harus. Ikuti lebih lanjut di sini.

Quote sikit:

Apa jua amalan atau perlakuan orang Islam dalam hal-hal yang berkaitan dengan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ia ditegah oleh Islam.

Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam.

Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi seperti e-mail atau sistem pesanan ringkas (sms) dan sebagainya kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah harus, dengan syarat ucapan itu tidak mengiktiraf, memuji atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut.

Kesimpulannya, kita rujuk fatwa..bukan rujuk whatsapp ;)

19. December 2014 by Basri MY
Categories: Palsu | Leave a comment

Ubuntu change & show local time

Run this:
dpkg-reconfigure tzdata

Then:
ln -sf /usr/share/zoneinfo/GMT /etc/localtime

To show local time:
date

19. December 2014 by Basri MY
Categories: Linux | Leave a comment

USB installer for Ubuntu: Universal USB Installer vs. Linux Live USB Creator

Info on Universal USB Installer is here.

Info on Linux Live USB Creator is here.

For the last few installations I used to follow Lili, except for yesterday that I thought I want to give UUI a try.

But the installation was stuck at “locating mirror”, and also UUI did not allow me to skip network configuration.

So I cancelled the whole process and start a new one from LiLi and it was smooth as usual.

19. December 2014 by Basri MY
Categories: Linux | Leave a comment

Install VSFTPD on Ubuntu 14.10

sudo apt-get install vsftpd
sudo nano /etc/vsftpd.conf

Then change:

local_enable=YES
write_enable=YES
chroot_local_user=YES
pam_service_name=ftp (default is vsftpd, which will give “530 Login incorrect”)
local_root=/home (else you will get “500 OOPS: vsftpd: refusing to run with writable root inside chroot ()”)

Then save.

sudo /etc/init.d/vsftpd restart

18. December 2014 by Basri MY
Categories: General | Leave a comment

Pakej CCTV Kuantan

Tiada kompromi untuk perkara-perkara yang melibatkan keselamatan keluarga. Ketakutan yang perlu kita hadapi setiap hari, selain risiko kemalangan jalan raya, adalah risiko kejadian pecah rumah. Terlalu banyak kes yang berlaku.

Apakah CCTV dapat menghalang pecah rumah dari berlaku? Tentu sekali tidak, tetapi sekurang-kurangnya itulah antara usaha yang kita lakukan untuk mempertahankan keselamatan keluarga.

Antara faedah yang boleh diperolehi dari CCTV:

1. Amaran awal sebelum kejadian berlaku.

CCTV yang dilengkapi dengan pengecaman pergerakan (motion detection) sekurang-kurangnya boleh menghantar email atau mengupload gambar/video jika berlaku sebarang pergerakan dalam waktu yang telah ditetapkan, contoh dari pukul 12.00 tengah malam hingga pukul 6.00 pagi.

2. CCTV merekod setiap minit keadaan di rumah

Kombinasi kedudukan kamera di luar dan dalam rumah, dan direkod setiap masa dalam bentuk digital, memberikan keyakinan bahawa setiap benda yang melintas dalam kediaman kita akan direkodkan. Capaian ke DVR boleh dibuat dengan senang dan pencarian dalam waktu yang spesifik juga boleh dibuat.

3. Pemantauan jarak jauh

Jika rumah anda dilengkapi capaian internet, pemantauan keselamatan rumah dari jarak jauh menjadi lebih mudah. Anda boleh melihat apa yang berlaku di rumah melalui smartphone seperti iPhone atau Android.

iView CCTV menyediakan pakej CCTV dengan harga yang berpatutan di sekitar Kuantan. Terdapat juga pakej DIY yang sangat murah tanpa perlu anda membelanjakan ribuan ringgit bagi tujuan ini.

Lawati iView CCTV di sini.

15. December 2014 by Basri MY
Categories: General, Tahukah Anda | Leave a comment

How to exclude whatsapp images from Google auto backup

I have tried this tips by Ramon D on Google Productforum.

1. Locate the “Photos” application on your android.

IMG_20141215_125946

2. Get the left menu and locate “On Device” submenu.

IMG_20141215_130023

3. Untick the cloud icon.

IMG_20141215_130117

 

That’s about it.

15. December 2014 by Basri MY
Categories: Tahukah Anda | Leave a comment

MyKid boleh diproses dalam masa 1 jam

Terbaru saya berurusan dengan JPN di Indera Mahkota, Kuantan. Perkhidmatan yang sungguh pantas. Saya mendaftar nama bayi dan dapatkan sijil kelahiran sekitar 15 minit, dan dalam tempoh 1 jam saya terus mendapat MyKid.

Seingat saya anak yang pertama dan kedua dulu masa sebulan lebih diperlukan untuk dapatkan MyKid. Sekarang dah sangat efisien.

Terima kasih & tahniah JPN.

08. December 2014 by Basri MY
Categories: Tahukah Anda | Leave a comment

Skybox F5s – stock clearance (Kuantan)

Ada beberapa unit Skybox F5s untuk dilepaskan. Condition baru (dalam kotak). Harga stock clearance RM230/unit untuk COD area Kuantan. Terima kasih.

29. November 2014 by Basri MY
Categories: General | 2 comments

LPT Jabor – Bukit Besi (part 2)

Ada perkembangan terkini selepas entry saya berkenaan LPT Jabor – Bukit Besi yang pertama dulu.

Petang tadi sekitar pukul 3.15pm saya bertolak dari pintu rumah di Dungun, bergerak ke LPT melalui exit Kuala Dungun (selepas Kg. Che Lijah).

Kemudian saya sampai ke Paka. Jalan Kuala Dungun – Paka memang pun dah siap lama.

Kemudian selepas ambil exit Paka (tak boleh terus, sebab dah block. Bukan block dengan kon, tapi dengan batang paip sebesar tayar lori). Selepas ambil exit Paka, perlu buat uturn sebelum kompleks tol seolah nak gerak ke dungun semula. Tapi ambil laluan ke Kerteh, jalan ni tidak di halang.

Perjalanan dari Paka ke Kerteh sekejap je, tapi terpaksa ambil lane jalan sebelah sebab jalan yang sebelah sini tak siap. Bawak kereta slow-slow, tengok keter dari depan. Sebab ini arah berlawanan.

Sampai di Kerteh, tak ada halangan, boleh terus ke Kijal. Tapi sampai pertengahan jalan, saya terpaksa turun ke jalan tanah merah sekitar 500m sebab jambatan tak siap lagi. Oklah, bukannya susah sangat. Cuma kalau malam agak seram, macam merangkak dalam semak.

Lepas tu dah sampai Kijal, terus saja jalan macam biasa ke Cheneh, then Jabor. Ini laluan yang confim dah siap dan tak ada tol.

Di Jabor, waktu tu sekitar 4.30pm. Oklah perjalanan 1 jam +++ few minutes dari Dungun ke Jabor dan masuk ke bypass untuk ke Kuantan.

Kalau dah siap sepenuhnya nanti boleh menjimatkan masa, dari Kuantan ke Dungun sekitar 1 jam sahaja. Itu kalau bawa kereta slow macam saya, kalau naik motor besar mungkin tak sampai 30 minit…hehe.

Berhati-hati di jalan raya ;)

29. November 2014 by Basri MY
Categories: General | Leave a comment

Persediaan bibik balik bercuti – part 2

Dah lama dulu saya saya karang “Persediaan bibik bali bercuti – part 1“. Dah hampir 3 bulan, hinggalah ada seorang pelawat bertanya update tentang bibik samada dah berjaya balik Malaysia atau tidak.

Ya, bibik saya dah berjaya balik ke Malaysia seperti yang dijadualkan. Seronok lah dia, bercuti sebulan lebih.

Tapi kalau ikut perancangan, bibik perlu buat kartu pekerja di Indonesia untuk masuk semula ke Malaysia. Kos insuran untuk kartu memang saya bilang sama bibik perlu ditanggung sendiri.

Jadi rupanya bibik dah buat homework sendiri, dia riki-riki dengan kawan-kawan di kampung – sebenarnya kartu itu jika tak dibuat pun tak apa. Jadi dia ambil risiko sendiri dengan tidak membuat kartu sehinggalah tarikh untuk berangkat. Bibik lepas di airport, tanpa ada kartu. Saya tanya adakah dia memberi rasuah untuk lepas, katanya tidak.

Untuk update yang ini setakat itu sahaja. Bibik dah selamat kembali. Ikuti persediaan bibik pulang bercuti di sini.

Sekiranya memerlukan contoh surat cuti bibik, boleh download sini.

Saya pun ambil sample dari website orang lain di sini.

29. November 2014 by Basri MY
Categories: General | 1 comment

← Older posts