Qasar mengikut 4 mazhab/imam

Quran 4:101 menyebut:

And when you travel throughout the land, there is no blame upon you for shortening the prayer, [especially] if you fear that those who disbelieve may disrupt [or attack] you. Indeed, the disbelievers are ever to you a clear enemy.

Terdapat banyak pendapat berkenaan berapa jarak yang boleh menentukan kebolehan bagi kita untuk menunaikan solat secara qasar (dipendekkan). Antara 3 pandangan adalah:

1. Telah mencapai 85km
2. Bersamaan 3 hari 3 malam perjalanan
3. Asalkan namanya safar (bermusafir), maka dibolehkan qasar

Bacaan 1, Bacaan 2, Bacaan 3

12 jutawan BSN tahun 2017

Dalam semakan saya 5 Jan 2017, BSN didapati menawarkan cabutan istimewa sepanjang 12 bulan dalam tahun 2017. Ini bermaksud seramai 12 orang jutawan segera akan dihasilkan tahun ini dengan hanya menabung dalam Sijil Simpanan Premium (SSP).

Saya dah berpuluh tahun buka akaun SSP, ada lah sekali dapat cabutan bertuah bernilai RM100 🙂 Mungkin tahun ni ada rezeki lebih lagi… InsyaAllah.

KODI: Bagaimana nak dapatkan Live TV Malaysia

Tips kali ini untuk pengguna yang baru menggunakan Kodi. Saya pun dapat tips ni dari internet.

Dapatkan menu Settings, kemudian klik Addons kemudian My Addons. Terus klik ke PVR Simple Client.

Pastikan button bawah Uninstall tu tertulis Disable, jika masih tertulis Enable, sila klik sekali.

Kemudian klik Configure.

Di ruangan M3U Play List URL sila taip http://goo.gl/bE7dQL

Kemudian klik Done.

Screen akan kembali ke My Addons list, pastikan PVR IPTV Simple Client tertanda Enabled.

Balik ke menu Settings, kemudian ke TV. Kemudian ke General.

Pastikan option Enabled tertanda aktif. Kemudian klik Clear Data. Kemudian klik butang X di penjuru atas kanan.

Balik ke menu utama dan klik TV. Anda akan dapati senarai channels telah sedia.

Webe melancarkan home broadband

Webe hari ini mula menawarkan pakej home broadband dengan kapasiti 10Mbps sebulan pada kadar RM59.

Perkhidmatan panggilan tiada, namun tethering dibenarkan sehingga 10 peranti. Promosi diberi dengan tambahan data 20Mbps sehingga 28 Feb 2017. Ini bermakna dalam tempoh promosi anda mendapat 30Mbps data pada kadar RM59.

Tiada sebarang contract, sesuai bagi mereka yang memerlukan dalam kadar waktu singkat.

Sejarah bumi dan manusia pertama

Terdapat pendapat mengatakan wujud manusia lain sebelum Nabi Adam. Ini kerana mengikut perkiraan, Nabi Adam diutus ke dunia sekitar 5872 BC sedangkan bukti kewujudan manusia dijumpai lebih lama dari itu seperti Sphinx yang dikatakan wujud sejak 9500 BCE.

Namun terdapat juga pendapat mengatakan kewujudan kehidupan sebelum Adam bukanlah manusia, sebaliknya makhluk berbentuk seperti monyet yang tidak mampu membina peradaban.

Ibrahim, Ismail & Ishak

Asalnya baaan saya berkenaan Tasik Galilee yang dikatakan akan menjadi kering menjelang kiamat dan ditakuti oleh kaum Yahudi. Dari situ terdapat hadis yang menyebut tentang sahabat Nabi iaitu Tamim Al Dari. Bacaan saya tentang Tamim Al Dari membawa kepada kisah Yakjud dan Makjud atau Gog dan Magog.

Seterusnya lanjut kepada sejarah peradaban mausia di sini, dan saya tertarik dengan tahun 1200 BCE yang mana dikatakan Nabi Musa mengetuai kaumnya keluar dari Mesir. Kisah Nabi Musa dan Firaun ini memang terkenal semasa dikejar di Laut Merah.

Kaum Nabi Musa ini dikatakan sebagai bangsa Hebrew iaitu nenek moyang kepada bangsa Israel. Seterusnya ia membawa kepada kisah Nabi Daud yang dikatakan melawan dan membunuh Jalut (Goliath).

Ia membawa kepada sejarah negara Israel, yang mana perang yang berlaku antara Israel dan Palestine adalah perang saudara perebutan tinggalan sejarah. Nabi Ibrahim beristeri dua, melalui Hajar isteri kedua melahirkan Ismail iaitu bapa kaum Arab, dan melalui Sarah melahirkan Ishak iaitu asal keturunan Yahudi. Ismail dilahirkan di Mekah manakala Ishak di Palestine. Lihat senarai Nabi dalam sejarah Islam dan tempat lahir di sini. Baca juga tentang pengembaraan Nabi Ibrahim ke Canaan atau sekarang dikenali sebagai Palestine. Nama Israel adalah dari cucu Nabi Ibrahim iaitu Yaakub alias Israel. Bacaan di sini. Jadinya Palestine itu diwarisi dari Nabi Ishak kepada Nabi Yaakub dan seterusnya.

Mengikut sejarah Palestine, kawasan ini didiami oleh pelbagai bangsa. Melewati ke zaman moden, berlaku penjajahan demi penjajahan di bumi Palestine menyebabkan penduduknya bertaburan ke kawasan lain. 1947 UN mencadangkan penubuhan negara Israel dan Arab Palestine. Masyarakat Arab menolak pembahagian Palestine tetapi Israel telah mengumumkan penubuhan negara merdeka Israel dalam tahun 1948. Dalam peperangan selepas itu Israel telah menakluk lebih banyak tanah berbanding apa yang dicadangkan. Peperangan seterusnya menyaksikan lebih ramai kaum Yahudi dari negara Arab pulang ke Palestine. 2005 Israel keluar dari Gaza dan Hamas menang pilihanraya untuk menerajui Gaza.

BC/AC, BCE/CE dan sejarah Islam

Saya cuba memahami tahun-tahun penting sejarah Islam, dalam latar masa berdasarkan kalendar Gregorian. Sejarah masa itu sendiri adalah satu perkara yang terlalu banyak untuk dicernakan. Tetapi saya hanya mengambil beberapa asas untuk dihadam sebagai pengetahuan peribadi.

BC yang dimaksudkan adalah Before Christ, iaitu tahun-tahun sebelum kelahiran Jesus Christ. Manakala AC adalah Anno Domini yang dimaksudkan dengan “year of our Lord”. Dionysius Exiguus memperkenalkan pengiraan tahun berdasarkan tahun lahir Jesus pada AD 525.

Seterusnya BCE dan CE digunakan bagi menggantikan istilah BC dan AC yang jelas untuk penganut Christian. Untuk lebih neutral istilah BCE iaitu “before common era” dan CE iaitu “common era” digunakan.

Jadi bila dikatakan AD 2016 ianya merujuk kepada 2016 CE.

Tahun-tahun penting sejarah Islam seperti yang saya temui di sini, adalah seperti berikut:

570 CE – Kelahiran Nabi Muhammad
610 CE – Nabi Muhammad menerima wahyu pertama
622 CE – Peristiwa Hijrah dan bermula kalendar Hijrah Islam
632 CE – Kewafatan Nabi Muhammad
650 CE – Khalifah Uthman menulis Al-Quran

Hadis, tembakau & keharaman merokok

Ada sahabat yang memanjangkan ‘hadis’ berkenaan tembakau berbunyi:

Rasulullah SAW pernah bersabda..(maksudnya) : “Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman. Mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad.. padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku bahkan mereka adalah orang yang celaka..”

Abu Hurairah R.A. yang mendengar sabda tersebut bertanya:”Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?..” Sabda Rasulullah SAW :.. “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis.. Dia enggan, sombong dan termasuk Orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu..? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah.. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga ke akhirnya..

Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau..” Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji..”Jika tidak ingin berubah anda tanggung dosa sehingga ke akhirat”

Apa yang kita ketahui merokok hukumnya haram, akan tetapi ‘hadis’ berkenaan tembakau seperti di atas adalah rekaan dan tidak patut disebarkan.

Ikuti bacaan berkenaannya seperti berikut:-
Bacaan 1
Bacaan 2

Berikut adalah sedutan video Dr. Asri berkenaan hadis ini: