Saringan Kesihatan Mental (DASS)

Ini adalah Saringan Kesihatan Mental iaitu ujian pengesanan kemurungan, anzieti dan stress. Maklumat lanjut boleh didapati di laman berikut:

Public Health Malaysia
Borang ujian secara manual

Sila jawab berdasarkan keadaan diri anda pada 1 minggu lepas. Jangan memberi banyak masa pada satu-satu soalan. Hanya ada 21 soalan.

Soalan 1

Saya rasa susah untuk bertenang
I found it hard to wind down
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 2

Saya sedar mulut saya kering
I was aware of dryness of my mouth
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 3

Saya seolah-olah tidak dapat mengalami perasaan positif sama sekali
I couldn't seem to experience any positive feeling at all
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 4

Saya mengalami kesukaran bernafas (contohnya, bernafas terlalu cepat, tercungap-cungap walaupun tidak melakukan aktiviti fizikal)
I experienced breathing difficulty (eg, excessively rapid breathing, breathlessness in the absence of physical exertion)
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 5

Saya rasa tidak bersemangat untuk memulakan sesuatu keadaan
I found it difficult to work up the initiative to do things
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 6

Saya cenderung bertindak secara berlebihan kepada sesuatu keadaan
I tended to over-react to situations
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 7

Saya pernah menggeletar (contohnya tangan)
I experienced trembling (eg, in the hands)
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 8

Saya rasa terlalu gelisah
I felt that I was using a lot of nervous energy
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 9

Saya risau akan berlaku keadaan di mana saya panik dan berkelakuan bodoh
I was worried about situations in which I might panic and make a fool of myself
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 10

Saya rasa tidak ada apa apa yang saya harapkan (putus harapan)
I felt that I had nothing to look forward to
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 11

Saya dapati saya mudah resah
I found myself getting agitated
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 12

Saya merasa sukar untuk relaks
I found it difficult to relax
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 13

Saya rasa muram dan sedih
I felt down-hearted and blue
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 14

Saya tidak boleh terima apa jua yang menghalangi saya dari meneruskan apa yang saya sedang lakukan
I was intolerant of anything that kept me from getting on with what I was doing
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 15

Saya rasa hampir panik
I felt I was close to panic
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 16

Saya tidak bersemangat langsung
I was unable to become enthusiastic about anything
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 17

Saya rasa diri saya tidak berharga
I felt I wasn't worth much as a person
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 18

Saya mudah tersinggung
I felt that I was rather touchy
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 19

Walaupun saya tidak melakukan aktiviti-aktiviti fizikal, saya sedar akan debaran jantung saya (contoh degupan lebih cepat)
I was aware of the action of my heart in the absence of physical exertion (eg, sense of heart rate increase, heart missing a beat)
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 20

Saya rasa takut tanpa sebab
I felt scared without any good reason
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 21

Saya rasa hidup ini tidak bererti lagi
I felt that life was meaningless
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Keputusan

*jawab semua soalan*




 
Shopping di DDShop.Online:
- gadget murah
- barang rare
- F&B halal Muslim
Lawat DDShop.Online dan alami pengalaman BARU!

42 thoughts on “Saringan Kesihatan Mental (DASS)

  • 26/05/2019 at 12:11 pm
    Permalink

    Result normal

    Reply
  • 17/04/2019 at 3:08 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sederhana

    Kenapa bila saya tgk keputusan ni sy ta rasa apa2… Rasa kosong… Tapi air mata saya bertakung

    Reply
  • 20/03/2019 at 3:11 pm
    Permalink

    Apakah rawatan untuk penyakit anxiety bagi Keputusan yang sangat teruk?

    Reply
    • 31/03/2019 at 10:58 pm
      Permalink

      Kemurungan: sederhana
      Anzieti: sederhana
      Stress: ringan

      Ermmm… Still ok lagi.. coz selalu bile dlm keadaan yg giler2 stress akan ingat pesanan emak “bersabar dan ber istighfar ingat pada yg Maha Kuasa, mohon d berikan ketenangan..”

      Reply
      • 10/04/2019 at 2:50 pm
        Permalink

        Stress

        Reply
  • 20/03/2019 at 3:11 pm
    Permalink

    Apakah rawatan untuk penyakit anxiety bagi Keputusan yang sangat teruk

    Reply
  • 16/03/2019 at 3:40 pm
    Permalink

    Kemurungan: Normal
    Anzieti: Sederhana
    Stress: Normal

    ok jer and anxiety tu hny jadi bila saya tgah bawak kereta..bahaya tu..mungkin practice boleh mmbntu..

    Reply
  • 08/03/2019 at 12:32 pm
    Permalink

    Hmm..okey..kne refer hospital, klau mcm ni..

    Reply
  • 01/03/2019 at 4:54 pm
    Permalink

    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Teruk

    Apa perlu saya buat? Saya juga kerap cederakan diri sendiri sampai meninggalkan kesan. Pernah nak bunuh diri. Selalu kata dah tak mahu hidup lagi.

    Reply
  • 24/02/2019 at 1:58 pm
    Permalink

    Kemurungan: sangat teruk
    Anzieti:sederhana
    Stress:sederhana

    Hm, oky

    Reply
  • 20/02/2019 at 4:19 am
    Permalink

    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sederhana
    Patut ke jumpa doc ?

    Reply
  • 12/02/2019 at 8:17 pm
    Permalink

    Saya kemurungan sangat teruk šŸ™‚ perlu jumpa doc hospital?

    Reply
  • 11/02/2019 at 4:31 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sangat Teruk

    Reply
  • 07/02/2019 at 9:29 pm
    Permalink

    Untuk siapa yang result dass, depression tahap teruk, bawa hardcopy keputusan dass pergi klinik kesihatan. Nanti doktor akan check macam mana. Jangan datang hospital pulak.

    Reply
  • 24/01/2019 at 6:49 am
    Permalink

    Saya kematian bayi 6bln.saya lakukan proses ikat Dan xboleh beranak LG Lps 4x czer .czer last ni anak saya mnggal 5mnt lps lahir.mcm2 sy fikir..

    Reply
  • 20/01/2019 at 11:02 am
    Permalink

    Murung?hahaahahahaha..
    Mungkin juga la…

    Reply
  • 20/01/2019 at 8:06 am
    Permalink

    Result x brapa ok nampaknya

    Reply
  • 18/01/2019 at 10:44 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Normal
    Anzieti: Ringan
    Stress: Normal

    Reply
  • 26/12/2018 at 11:46 pm
    Permalink

    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sangat Teruk

    Reply
    • 28/02/2019 at 4:59 am
      Permalink

      Keputusan

      Kemurungan: Sangat Teruk

      Anzieti: Sangat Teruk

      Stress: Sangat Teruk

      Reply
  • 25/12/2018 at 10:41 pm
    Permalink

    Err patut ke pergi klinik @ hosp ?

    Reply
  • 24/12/2018 at 12:59 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sederhana

    Sy sllu kne panic attack
    Should i refer to specialist?

    Reply
  • 06/12/2018 at 4:58 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sederhana
    Stress: Teruk

    Owhh… myyy.. patut la kepala dpt sakit menyucuk2.. hmmm

    Reply
  • 01/12/2018 at 10:34 am
    Permalink

    kemurungan : normal
    anzieti : normal
    stress : normal
    fuh alhamdulillah semua normal

    Reply
  • 22/11/2018 at 3:31 pm
    Permalink

    Kemurungan: Teruk
    Anzieti: Sederhana
    Stress: Sederhana

    Should I refer to specialist…?

    Reply
  • 19/11/2018 at 5:12 am
    Permalink

    Kemurungan: Ringan
    Anzieti: Teruk
    Stress: Sederhana

    Result saya oke ker???

    Reply
  • 20/10/2018 at 11:06 am
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Teruk

    What should do?

    Reply
    • 19/11/2018 at 12:31 am
      Permalink

      Aku murung? Hahahah dh lama aku tahu sbb takda seorang pun hargai apa aku buat. Fuck my life hahahaha

      Reply
  • 08/08/2018 at 2:43 pm
    Permalink

    Smile šŸ™‚

    Reply
  • 07/08/2018 at 4:50 pm
    Permalink

    bagaimana nak mengatasi masalah kemurungan saya

    Reply
    • 07/08/2018 at 8:15 pm
      Permalink

      Puan harus berjumpa doktor dan minta nasihat dari sana.

      Reply
    • 27/05/2019 at 7:40 am
      Permalink

      Patutkah sy berjumpa doktor?
      Kemurungan: sederhana
      Anxiety:sangat teruk
      Stress:teruk

      Reply
  • 07/07/2018 at 8:23 am
    Permalink

    Sentiasa berfikiran positif

    Reply
    • 07/08/2018 at 4:40 pm
      Permalink

      bagaimana saya ingin mendapatkan rawatan seterusnya?

      Reply
      • 29/10/2018 at 2:09 pm
        Permalink

        Keputusan sederhana perlu mendapatkan nasihat doktor juga?

        Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *