Saringan Kesihatan Mental (DASS)

Ini adalah Saringan Kesihatan Mental iaitu ujian pengesanan kemurungan, anzieti dan stress. Maklumat lanjut boleh didapati di laman berikut:

Public Health Malaysia
Borang ujian secara manual

Sila jawab berdasarkan keadaan diri anda pada 1 minggu lepas. Jangan memberi banyak masa pada satu-satu soalan. Hanya ada 21 soalan.

Soalan 1

Saya rasa susah untuk bertenang
I found it hard to wind down
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 2

Saya sedar mulut saya kering
I was aware of dryness of my mouth
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 3

Saya seolah-olah tidak dapat mengalami perasaan positif sama sekali
I couldn't seem to experience any positive feeling at all
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 4

Saya mengalami kesukaran bernafas (contohnya, bernafas terlalu cepat, tercungap-cungap walaupun tidak melakukan aktiviti fizikal)
I experienced breathing difficulty (eg, excessively rapid breathing, breathlessness in the absence of physical exertion)
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 5

Saya rasa tidak bersemangat untuk memulakan sesuatu keadaan
I found it difficult to work up the initiative to do things
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 6

Saya cenderung bertindak secara berlebihan kepada sesuatu keadaan
I tended to over-react to situations
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 7

Saya pernah menggeletar (contohnya tangan)
I experienced trembling (eg, in the hands)
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 8

Saya rasa terlalu gelisah
I felt that I was using a lot of nervous energy
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 9

Saya risau akan berlaku keadaan di mana saya panik dan berkelakuan bodoh
I was worried about situations in which I might panic and make a fool of myself
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 10

Saya rasa tidak ada apa apa yang saya harapkan (putus harapan)
I felt that I had nothing to look forward to
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 11

Saya dapati saya mudah resah
I found myself getting agitated
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 12

Saya merasa sukar untuk relaks
I found it difficult to relax
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 13

Saya rasa muram dan sedih
I felt down-hearted and blue
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 14

Saya tidak boleh terima apa jua yang menghalangi saya dari meneruskan apa yang saya sedang lakukan
I was intolerant of anything that kept me from getting on with what I was doing
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 15

Saya rasa hampir panik
I felt I was close to panic
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 16

Saya tidak bersemangat langsung
I was unable to become enthusiastic about anything
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 17

Saya rasa diri saya tidak berharga
I felt I wasn't worth much as a person
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 18

Saya mudah tersinggung
I felt that I was rather touchy
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 19

Walaupun saya tidak melakukan aktiviti-aktiviti fizikal, saya sedar akan debaran jantung saya (contoh degupan lebih cepat)
I was aware of the action of my heart in the absence of physical exertion (eg, sense of heart rate increase, heart missing a beat)
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 20

Saya rasa takut tanpa sebab
I felt scared without any good reason
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Soalan 21

Saya rasa hidup ini tidak bererti lagi
I felt that life was meaningless
Tidak Pernah
Jarang
Kerap
Sangat Kerap

Keputusan

*jawab semua soalan*




 
Shopping di DDShop.Online:
- gadget murah
- barang rare
- F&B halal Muslim
Lawat DDShop.Online dan alami pengalaman BARU!

50 thoughts on “Saringan Kesihatan Mental (DASS)

  • 07/07/2019 at 11:49 pm
    Permalink

    kemurungan : sangat teruk
    anzieti : teruk
    stress : sederhana

    perlu jumpa doktor??
    macam tak perlu sebab semuapun dari diri sendiri .

    Reply
  • 29/06/2019 at 9:23 am
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan:Sangat teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Teruk

    Adakah saya perlu jumpa doktor dengan keputusan ini

    Reply
  • 17/06/2019 at 7:30 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sederhana

    Ap sy kena buat

    Reply
  • 26/05/2019 at 12:11 pm
    Permalink

    Result normal

    Reply
  • 17/04/2019 at 3:08 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sederhana

    Kenapa bila saya tgk keputusan ni sy ta rasa apa2… Rasa kosong… Tapi air mata saya bertakung

    Reply
  • 20/03/2019 at 3:11 pm
    Permalink

    Apakah rawatan untuk penyakit anxiety bagi Keputusan yang sangat teruk?

    Reply
    • 31/03/2019 at 10:58 pm
      Permalink

      Kemurungan: sederhana
      Anzieti: sederhana
      Stress: ringan

      Ermmm… Still ok lagi.. coz selalu bile dlm keadaan yg giler2 stress akan ingat pesanan emak “bersabar dan ber istighfar ingat pada yg Maha Kuasa, mohon d berikan ketenangan..”

      Reply
      • 10/04/2019 at 2:50 pm
        Permalink

        Stress

        Reply
      • 04/07/2019 at 5:58 am
        Permalink

        masalah rumahtngga…

        Reply
  • 20/03/2019 at 3:11 pm
    Permalink

    Apakah rawatan untuk penyakit anxiety bagi Keputusan yang sangat teruk

    Reply
  • 16/03/2019 at 3:40 pm
    Permalink

    Kemurungan: Normal
    Anzieti: Sederhana
    Stress: Normal

    ok jer and anxiety tu hny jadi bila saya tgah bawak kereta..bahaya tu..mungkin practice boleh mmbntu..

    Reply
  • 08/03/2019 at 12:32 pm
    Permalink

    Hmm..okey..kne refer hospital, klau mcm ni..

    Reply
  • 01/03/2019 at 4:54 pm
    Permalink

    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Teruk

    Apa perlu saya buat? Saya juga kerap cederakan diri sendiri sampai meninggalkan kesan. Pernah nak bunuh diri. Selalu kata dah tak mahu hidup lagi.

    Reply
    • 03/07/2019 at 11:42 pm
      Permalink

      Segera pergi ke klinik kesihatan terdekat, jumpa doc & bagitau pasal result ni. Nanti doc akan buat surat refer ke pakar psikiatri. Jangan risau, bole cerita semuanya kat doc tu. Nanti doc akan tentukan rawatan yg sesuai. Moga membantu

      Reply
  • 24/02/2019 at 1:58 pm
    Permalink

    Kemurungan: sangat teruk
    Anzieti:sederhana
    Stress:sederhana

    Hm, oky

    Reply
  • 20/02/2019 at 4:19 am
    Permalink

    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sederhana
    Patut ke jumpa doc ?

    Reply
  • 12/02/2019 at 8:17 pm
    Permalink

    Saya kemurungan sangat teruk šŸ™‚ perlu jumpa doc hospital?

    Reply
  • 11/02/2019 at 4:31 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sangat Teruk

    Reply
  • 07/02/2019 at 9:29 pm
    Permalink

    Untuk siapa yang result dass, depression tahap teruk, bawa hardcopy keputusan dass pergi klinik kesihatan. Nanti doktor akan check macam mana. Jangan datang hospital pulak.

    Reply
  • 24/01/2019 at 6:49 am
    Permalink

    Saya kematian bayi 6bln.saya lakukan proses ikat Dan xboleh beranak LG Lps 4x czer .czer last ni anak saya mnggal 5mnt lps lahir.mcm2 sy fikir..

    Reply
  • 20/01/2019 at 11:02 am
    Permalink

    Murung?hahaahahahaha..
    Mungkin juga la…

    Reply
  • 20/01/2019 at 8:06 am
    Permalink

    Result x brapa ok nampaknya

    Reply
  • 18/01/2019 at 10:44 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Normal
    Anzieti: Ringan
    Stress: Normal

    Reply
  • 26/12/2018 at 11:46 pm
    Permalink

    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sangat Teruk

    Reply
    • 28/02/2019 at 4:59 am
      Permalink

      Keputusan

      Kemurungan: Sangat Teruk

      Anzieti: Sangat Teruk

      Stress: Sangat Teruk

      Reply
  • 25/12/2018 at 10:41 pm
    Permalink

    Err patut ke pergi klinik @ hosp ?

    Reply
  • 24/12/2018 at 12:59 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Sederhana

    Sy sllu kne panic attack
    Should i refer to specialist?

    Reply
  • 06/12/2018 at 4:58 pm
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sederhana
    Stress: Teruk

    Owhh… myyy.. patut la kepala dpt sakit menyucuk2.. hmmm

    Reply
  • 01/12/2018 at 10:34 am
    Permalink

    kemurungan : normal
    anzieti : normal
    stress : normal
    fuh alhamdulillah semua normal

    Reply
  • 22/11/2018 at 3:31 pm
    Permalink

    Kemurungan: Teruk
    Anzieti: Sederhana
    Stress: Sederhana

    Should I refer to specialist…?

    Reply
  • 19/11/2018 at 5:12 am
    Permalink

    Kemurungan: Ringan
    Anzieti: Teruk
    Stress: Sederhana

    Result saya oke ker???

    Reply
  • 20/10/2018 at 11:06 am
    Permalink

    Keputusan
    Kemurungan: Sangat Teruk
    Anzieti: Sangat Teruk
    Stress: Teruk

    What should do?

    Reply
    • 19/11/2018 at 12:31 am
      Permalink

      Aku murung? Hahahah dh lama aku tahu sbb takda seorang pun hargai apa aku buat. Fuck my life hahahaha

      Reply
  • 08/08/2018 at 2:43 pm
    Permalink

    Smile šŸ™‚

    Reply
  • 07/08/2018 at 4:50 pm
    Permalink

    bagaimana nak mengatasi masalah kemurungan saya

    Reply
    • 07/08/2018 at 8:15 pm
      Permalink

      Puan harus berjumpa doktor dan minta nasihat dari sana.

      Reply
    • 27/05/2019 at 7:40 am
      Permalink

      Patutkah sy berjumpa doktor?
      Kemurungan: sederhana
      Anxiety:sangat teruk
      Stress:teruk

      Reply
  • 07/07/2018 at 8:23 am
    Permalink

    Sentiasa berfikiran positif

    Reply
    • 07/08/2018 at 4:40 pm
      Permalink

      bagaimana saya ingin mendapatkan rawatan seterusnya?

      Reply
      • 29/10/2018 at 2:09 pm
        Permalink

        Keputusan sederhana perlu mendapatkan nasihat doktor juga?

        Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *