Page Loader

Ketahui tarikh lahir dan umur sebenar anda dalam kiraan kalendar Islam. Versi baru kiraan ini memberikan tarikh lahir Islam, hari anda dilahirkan dan umur dalam kalendar Islam.

  • Masukkan tarikh lahir di sini
Hari
Bulan
Tahun

Tips! Mungkin ada perbezaan 1 hari dari tarikh sebenar disebabkan pertukaran waktu hari Islam adalah selepas Maghrib.

Adakah tools ini bermanfaat bagi anda? Kongsikanlah dengan rakan-rakan di Whatsapp atau Facebook supaya mereka juga mengetahui tarikh lahir kalendar Islam masing-masing.

Share
Comments
  • aqil

    10/06/2020 at 5:25 pm

    terima kasih moga kerja buat anda diberkati Allah

    Reply

  • Razak

    09/06/2020 at 2:23 pm

    En Basri. Apps ade bug. dia menerima tarikh seperti 30 Feb, 31 Apr etc.

    Reply

  • Hamden

    01/06/2020 at 8:00 am

    Apa maksud tarikh yg d perenggan bawah sekali,
    50 tahun 3 bulan 16 hari.
    Tarikh lahir saya 14/8/1971

    Reply

  • CtSab...

    31/05/2020 at 11:30 pm

    Sy pun kurang 1 hr.. Mak kata 1 Syawal kul 7 pg.. Tergesa – gesa arwah ayah pergi bayar zakat fitrah.. Sy nk test, dpt 2 Syawal.. Cuba lg..

    Reply

  • Che Semsiah Salleh

    31/05/2020 at 5:32 am

    Tua 2 tahun dalam kalendar Islam kenapa jadi begitu ye…memang betul bersalin hari rabu subuh kata mak

    Reply

  • Rusmina

    30/05/2020 at 8:06 am

    Alhamdulillah, terbaik dan tepat ..

    Reply

  • Ibu Iman's

    22/05/2020 at 8:28 am

    Terima kasih. Tools yg bermanfaat. Namun perlu sedikit penambahbaikan..
    16jun2015 sepatutnya 29syaaban.

    Reply

    • Saje Saje Marketing

      28/05/2020 at 11:35 pm

      Saya rasa kalau anda gunakan takwim ni sebelah pagi tentu 28 Syaaban. Cuba selepas Magrib kerana dalam tips ada sebut;
      “Tips! Mungkin ada perbezaan 1 hari dari tarikh sebenar disebabkan pertukaran waktu hari Islam adalah selepas Maghrib.”

      Reply

  • nurieyz

    10/05/2020 at 6:48 pm

    Salam tuan. Calendar converter anda ada sedikit ralat. Sy lahir 16 jan 1998, bersamaan 17 ramadhan. Tp di converter tuan, jd 18 ramadhan.

    Reply

  • Anonymous

    24/04/2020 at 6:39 am

    Assalamualaikum.. Tuan tahun lepaa saya check tarikh masihi & hijrah sama. Tapi tahun ni dari tools tuan dah lari.. Sepatutnya 24/04/2020 bersamaan dengan 1 ramadhan 1441h tapi di tools tuan dia jadi 30 syaaban 1441h

    Reply

    • Mr.Bazz

      26/04/2020 at 1:33 pm

      Terima kasih. Converter telah ditambahbaik dengan mengambil kira jam & saat semasa carian dilakukan.

      Reply

      • Hanafiah

        02/06/2020 at 9:27 am

        Bro ada formula untuk excel buat conversion tak? Saya nak tukar banyak tarikh lahir. Tq

        Reply

  • I’m back (and stronger)

    05/04/2020 at 7:23 pm

    […] Tarikh Lahir Kalendar Islam […]

    Reply

  • Abdullah

    04/02/2020 at 4:54 pm

    Alhamdulillah.

    Reply

  • Hadif Syahputra bin Syahizam

    01/02/2020 at 3:56 pm

    Saya pakai app lain, 15 safar 1429. Tapi saya tak percaya. Saya pakai app ni, 15 safar 1429 juga. Jadi betullah.

    Reply

  • Arfahiyah Ibrahim

    31/01/2020 at 12:41 pm

    Lahir mmg hari rabu jam 5.55 pg…nama di ambil bersempena org yg mengerjakan haji wukuf di Arafah

    Reply

  • Zolkafly Md Isa

    29/01/2020 at 1:46 am

    Terbaik dan mudah.

    Reply

  • hafi

    21/01/2020 at 3:26 pm

    Alhamdulillah ….. kiraan yan baik.
    Dapat tshu umur dalam Hijriah.

    Reply

  • sharul

    19/01/2020 at 1:16 pm

    26 Oktober 1982 hari Khamis
    14 Muharram 1403

    jauh lari bang kena adjust sikit ni bagi jadi tepat

    Reply

  • S M Tai

    17/01/2020 at 5:50 pm

    Ya betul, tarikh dan hari tahun hijrah sama dgn yg bapa tulis dlm surat beranak, syukran

    Reply

  • Terima kasih! - basri.my

    13/01/2020 at 10:24 pm

    […] Sejak dari 2 minggu lepas terdapat peningkatan ketara jumlah pelawat yang singgah ke blog ini, terutamanya tools tukar tarikh lahir ke tahun Hijrah. […]

    Reply

    • Norlidzamahmud

      26/05/2020 at 6:38 pm

      Anak sy lahir pada hari cuti umum Hari Kelahiran Rasulullah.
      06 Julai 1998..
      Ikut apps ni.. Mmg betul..
      Tp sblum ni sy ikut apps yg lain.. Semuanyer berbeza sehari..

      Reply

  • rosminbinkamit00@gmail.com

    13/01/2020 at 6:56 pm

    Saya lahir pada 1 shawal…. Camne jadi 7 shawal

    Reply

  • Azizul al Bakri

    13/01/2020 at 12:24 pm

    Terbaik… Kemahh bos

    Reply

  • Zz

    12/01/2020 at 2:25 am

    Mak aku kata aku lahir 23 Rejab, tool ni kirang satu hari, jd 22 Rejab. Apa pun terbaik.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Highlights
Recent Posts
Instagram Feed