Page Loader

Ketahui tarikh lahir dan umur sebenar anda dalam kiraan kalendar Islam. Versi baru kiraan ini memberikan tarikh lahir Islam, hari anda dilahirkan dan umur dalam kalendar Islam.

Hari
Bulan
Tahun

Tips! Mungkin ada perbezaan 1 hari dari tarikh sebenar disebabkan pertukaran waktu hari Islam adalah selepas Maghrib.

Adakah tools ini bermanfaat bagi anda? Kongsikanlah dengan rakan-rakan di Whatsapp atau Facebook supaya mereka juga mengetahui tarikh lahir kalendar Islam masing-masing.

Share
Comments
  • Abdullah

    18/11/2020 at 7:29 am

    Sangat bagus

    Reply

  • Adam Joe

    04/11/2020 at 6:21 pm

    This Islamic Prayer App helps in learning Salat Namaz Prayers.

    Reply

  • senja

    21/09/2020 at 9:51 am

    Result susah nak baca..buat simple je lah…atau yaruk komen..yg mana result bulan islam…

    Reply

  • aqil

    10/06/2020 at 5:25 pm

    terima kasih moga kerja buat anda diberkati Allah

    Reply

  • Razak

    09/06/2020 at 2:23 pm

    En Basri. Apps ade bug. dia menerima tarikh seperti 30 Feb, 31 Apr etc.

    Reply

  • Hamden

    01/06/2020 at 8:00 am

    Apa maksud tarikh yg d perenggan bawah sekali,
    50 tahun 3 bulan 16 hari.
    Tarikh lahir saya 14/8/1971

    Reply

  • CtSab...

    31/05/2020 at 11:30 pm

    Sy pun kurang 1 hr.. Mak kata 1 Syawal kul 7 pg.. Tergesa – gesa arwah ayah pergi bayar zakat fitrah.. Sy nk test, dpt 2 Syawal.. Cuba lg..

    Reply

  • Che Semsiah Salleh

    31/05/2020 at 5:32 am

    Tua 2 tahun dalam kalendar Islam kenapa jadi begitu ye…memang betul bersalin hari rabu subuh kata mak

    Reply

  • Rusmina

    30/05/2020 at 8:06 am

    Alhamdulillah, terbaik dan tepat ..

    Reply

  • Ibu Iman's

    22/05/2020 at 8:28 am

    Terima kasih. Tools yg bermanfaat. Namun perlu sedikit penambahbaikan..
    16jun2015 sepatutnya 29syaaban.

    Reply

    • Saje Saje Marketing

      28/05/2020 at 11:35 pm

      Saya rasa kalau anda gunakan takwim ni sebelah pagi tentu 28 Syaaban. Cuba selepas Magrib kerana dalam tips ada sebut;
      “Tips! Mungkin ada perbezaan 1 hari dari tarikh sebenar disebabkan pertukaran waktu hari Islam adalah selepas Maghrib.”

      Reply

  • nurieyz

    10/05/2020 at 6:48 pm

    Salam tuan. Calendar converter anda ada sedikit ralat. Sy lahir 16 jan 1998, bersamaan 17 ramadhan. Tp di converter tuan, jd 18 ramadhan.

    Reply

  • Anonymous

    24/04/2020 at 6:39 am

    Assalamualaikum.. Tuan tahun lepaa saya check tarikh masihi & hijrah sama. Tapi tahun ni dari tools tuan dah lari.. Sepatutnya 24/04/2020 bersamaan dengan 1 ramadhan 1441h tapi di tools tuan dia jadi 30 syaaban 1441h

    Reply

    • Mr.Bazz

      26/04/2020 at 1:33 pm

      Terima kasih. Converter telah ditambahbaik dengan mengambil kira jam & saat semasa carian dilakukan.

      Reply

      • Hanafiah

        02/06/2020 at 9:27 am

        Bro ada formula untuk excel buat conversion tak? Saya nak tukar banyak tarikh lahir. Tq

        Reply

  • I’m back (and stronger)

    05/04/2020 at 7:23 pm

    […] Tarikh Lahir Kalendar Islam […]

    Reply

  • Abdullah

    04/02/2020 at 4:54 pm

    Alhamdulillah.

    Reply

  • Hadif Syahputra bin Syahizam

    01/02/2020 at 3:56 pm

    Saya pakai app lain, 15 safar 1429. Tapi saya tak percaya. Saya pakai app ni, 15 safar 1429 juga. Jadi betullah.

    Reply

  • Arfahiyah Ibrahim

    31/01/2020 at 12:41 pm

    Lahir mmg hari rabu jam 5.55 pg…nama di ambil bersempena org yg mengerjakan haji wukuf di Arafah

    Reply

  • Zolkafly Md Isa

    29/01/2020 at 1:46 am

    Terbaik dan mudah.

    Reply

  • hafi

    21/01/2020 at 3:26 pm

    Alhamdulillah ….. kiraan yan baik.
    Dapat tshu umur dalam Hijriah.

    Reply

  • sharul

    19/01/2020 at 1:16 pm

    26 Oktober 1982 hari Khamis
    14 Muharram 1403

    jauh lari bang kena adjust sikit ni bagi jadi tepat

    Reply

  • S M Tai

    17/01/2020 at 5:50 pm

    Ya betul, tarikh dan hari tahun hijrah sama dgn yg bapa tulis dlm surat beranak, syukran

    Reply

  • Terima kasih! - basri.my

    13/01/2020 at 10:24 pm

    […] Sejak dari 2 minggu lepas terdapat peningkatan ketara jumlah pelawat yang singgah ke blog ini, terutamanya tools tukar tarikh lahir ke tahun Hijrah. […]

    Reply

    • Norlidzamahmud

      26/05/2020 at 6:38 pm

      Anak sy lahir pada hari cuti umum Hari Kelahiran Rasulullah.
      06 Julai 1998..
      Ikut apps ni.. Mmg betul..
      Tp sblum ni sy ikut apps yg lain.. Semuanyer berbeza sehari..

      Reply

    • Atok

      02/11/2020 at 9:30 am

      Semoga Allah sentiasa merahmati Dan mempermudahkan segala urusan mu sahabat…

      Reply

  • rosminbinkamit00@gmail.com

    13/01/2020 at 6:56 pm

    Saya lahir pada 1 shawal…. Camne jadi 7 shawal

    Reply

  • Azizul al Bakri

    13/01/2020 at 12:24 pm

    Terbaik… Kemahh bos

    Reply

    • mfk

      21/08/2020 at 12:20 am

      beza 2 hari dri tarikh lahir bln islam sy spttnya 10muharram bila check 8 muharram

      Reply

  • Zz

    12/01/2020 at 2:25 am

    Mak aku kata aku lahir 23 Rejab, tool ni kirang satu hari, jd 22 Rejab. Apa pun terbaik.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Highlights
Recent Posts
Instagram Feed