Hadis, tembakau & keharaman merokok

Ada sahabat yang memanjangkan ‘hadis’ berkenaan tembakau berbunyi:

Rasulullah SAW pernah bersabda..(maksudnya) : “Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman. Mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad.. padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku bahkan mereka adalah orang yang celaka..”

Abu Hurairah R.A. yang mendengar sabda tersebut bertanya:”Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?..” Sabda Rasulullah SAW :.. “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis.. Dia enggan, sombong dan termasuk Orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu..? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah.. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga ke akhirnya..

Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau..” Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji..”Jika tidak ingin berubah anda tanggung dosa sehingga ke akhirat”

Apa yang kita ketahui merokok hukumnya haram, akan tetapi ‘hadis’ berkenaan tembakau seperti di atas adalah rekaan dan tidak patut disebarkan.

Ikuti bacaan berkenaannya seperti berikut:-
Bacaan 1
Bacaan 2

Berikut adalah sedutan video Dr. Asri berkenaan hadis ini:

Prev PostWebe speed test - Balok
Next PostWebe speed test - Indera Mahkota 5

Leave a reply