Houri – koleksi Muslimah kontemporari dikuasakan teknologi awan

Teknologi awan (cloud services) sering diperkatakan dan mungkin bunyinya agak high-tech bagi sesetengah orang. Tapi tahukah anda, hampir kesemua perkara yang anda sentuh hari ini boleh di awankan (cloud enabled)? Sebagai contoh ini adalah beberapa perkhidmatan yang kita gunakan seharian dari cloud services:

  1. Email
  2. Messaging services
  3. Storage services – Google Drive, One Drive, Dropbox etc
  4. Backup services – iCloud, Samsung
  5. Laman web

Dalam bentuk yang lebih IT savvy, perkara seperti smart home contohnya kawalan lampu dan pendingin hawa, kamera keselamatan, interkom dan kawalan pintu masuk pun boleh diawankan.

Dalam entry ini saya ingin berkongsi berkenaan Houri Design House, iaitu sebuah butik untuk Muslimah dengan pilihan terkini dan kontemporari. Butik ini diusahakan oleh sahabat saya Azrizal dan isterinya Sazila. Houri beroperasi dari Kuantan Parade iaitu sebuah pusat beli belah di Kuantan. Selain dari pembelian di kedai, Houri turut menyediakan platform pembelian online.

Platform online ini dikuaskan oleh Virtual Machine dari Google Cloud Platform. Jadi apa kelebihannya bagi sebuah entiti bisnes seperti Houri?

Kelebihan bagi sesebuah entiti bisnes untuk engage dengan cloud services adalah seperti berikut:-

  1. Zero downtime – entiti bisnes yang menerima tempahan online TIDAK BOLEH mengalami sebarang downtime. Ini kerana bisnes online beroperasi 24 jam dan pelanggan akan membuat pembelian bila-bila masa yang mereka suka.
  2. Flexible – anda boleh bermula dengan spesifikasi paling rendah dan kemudian menambah ciri-ciri dikehendaki bila bisnes makin berkembang. Ia sangat fleksible dan pantas, sepantas beberapa saat.
  3. Kos operasi yang rendah – untuk mendapatkan solid network terbaik dari cloud, dengan zero downtime, flexibility dan suport yang terbaik tidak memerlukan kos yang tinggi. Bayar apa yang anda gunakan sahaja, or Pay As You Go!

Jadi kepada anda bisnes owner di luar sana, adakah anda memerlukan technology uplift seperti Houri? Adakah anda memerlukan solid network dari cloud providers seperti Amazon, Google, AliBaba, Microsoft atau TM? Komen atau PM di link sebelah untuk berkongsi pendapat.

Prev PostTM One Azure Stack - Malaysian cloud server with unlimited bandwidth
Next PostMoving to cloud PBX

Leave a reply