Peristiwa Bukit Kepong

Sebagai penghargaan kepada pejuang-pejuang yang telah berkorban nyawa mempertahankan negara ini. Mari kita sebarkan kisah perjuangan yang berlaku di Bukit Kepong. Peristiwa yang menyedihkan ini adalah sebagai ingatan dan pengajaran kepada kita semua. Sama-sama kita sebarkan kekejaman PKM dalam sejarah Malaysia. Puak pengkhianat ini bukan pejuang sepertimana yang cuba ditulis semula oleh pihak-pihak tertentu.

Al-fatihah untuk arwah pejuang-pejuang yang terkorban dalam peristiwa ini.

Sedutan dari Wikipedia.

Peristiwa Balai Polis Bukit Kepong adalah kesan kekejaman pengganas komunis semasa keadaan darurat selepas Perang Dunia II. Dalam kejadian tersebut balai polis Bukit Kepong diserang oleh segerombolan 180 orang pengganas komunis bermula sekitar jam 5.00 pagi pada 23 Februari 1950.

Dalam kejadian tersebut, para anggota polis berjuang habis-habisan sehingga seorang demi seorang gugur. Dua orang isteri anggota polis marin turut mengangkat senjata apabila mendapati suami mereka terkorban dan mereka terus bertempur bersama anggota-anggota lain sehingga kehabisan peluru.

Dalam mempertahankan balai polis Bukit Kepong, 17 orang anggota telah terkorban.

Menurut saksi, terdapat sekitar 200 orang pengganas komunis daripada Kompeni Bebas ke-4 yang menyerang dan dipercayai diketuai oleh Muhammad Indera, Komunis Melayu yang diperdaya oleh pihak komunis Cina, di mana pada awal rancanganya Muhammad Indera dimaklumkan bahawa serangan itu sebagai amaran sahja, bagaimanapun ia bertukar menjadi tragedi buruk, ia juga disertai oleh Komisser Goh Peng Tun. Pihak komunis mengepong balai Polis dengan separuh di bahagian hadapan, bakinya mengelilingi balai polis tersebut. Pertempuran bermula sekitar 04.15 pagi. Apabila Konstabel Jaffar bin Hassan mencabar dan menembak mati seorang pengganas komunis yang sedang memotong kawat duri balai tersebut. Pihak komunis kemudiannya menyerang dari segenap sudut, terutamanya dari bahagian hadapan. Mereka berharap serangan ini mengejutkan pihak polis tetapi kini berhadapan dengan tentangan hebat anggota-anggota polis tersebut, terutamanya daripada dua kedudukan Bren Gun yang terletak di dalam kubu di bawah bilik Kawalan. Sungguhpun lebih sedikit, pihak polis yang diketuai oleh Sgt Jamil Mohd Shah, enggan menyerah, walaupun berkali-kali diseru oleh komunis agar mereka menyerah. Satu persatu anggota gugur apabila pertempuran berterusan dan dua orang isteri polis yang bertahan turut serta berjuang apabila mendapati suami mereka terkorban semasa pertempuran. [1]

Sekitar pukul 5 pagi pasukan Polis Bantuan beserta sekumpulan penduduk kampung yang lengkap bersenjatakan raifal dan senapang patah digerakkan di Kampong Jawa di bawah pimpinan penghulu Ali bin Mustaffa, dan bergerak untuk membantu. Mereka diserang hendap oleh komunis yang ditugaskan untuk menghalang sebarang bantuan dari luar dan beberapa orang kampung serta pihak komunis juga turut terkorban dalam pertempuran dikawasan itu. Sekitar masa ini, kedua-dua kedudukan Sten Gun turut dimusnahkan komunis.

Sekitar pukul 7 pagi, pihak komunis menawan seorang isteri polis Mariam Ibrahim, isteri kepada Konstebel Mohamad Jaafar. Dikhabarkan, ketua kumpulan komunis, Mat Indera memaksa Mariam merayu agar pihak polis menyerah tetapi tidak diendahkan oleh Jamil sendiri. Pada masa ini Fatimah Yaaba dan anaknya Hassan turut ditawan dan dipaksa menyeru pihak polis menyerah. Mereka yang bertahan enggan berbuat demikian dan terus berjuang habis-habisan. Apabila mereka enggan menyerah, Mariam dicederakan dan Fatimah dibunuh. Suami Fatimah, Konstabel Abu Bakar Daud yang bertugas sebagai pemandu bot di sungai Muar, turut berjuang menentang pihak komunis sehingga cedera setelah ditembak di dada dan tangan, ketika mempertahankan botnya.

Dalam detik terakhir pertempuran hebat itu, komunis membakar berek kelamin dan balai polis. Dua wanita dan anak-anak mereka terbakar hangus dalam berek kelamin. Pada ketika itu hanya 3 orang anggota polis dan seorang pengawal kampung yang masih hidup. Mereka meluru keluar dari balai yang terbakar dan merempuh kedudukan komunis, membunuh sekurang-kurangnya tiga dari kumpulan pengganas yang cuba menghalang mereka. Pihak komunis terus menembak mereka yang cuba lari daripada balai polis yang sedang terbakar itu. Ketika ini penduduk kampung Durian Chondong disebelah barat menghantar bot ke Lenga untuk memberitahu pihak berkuasa mengenai serangan ini.

Hanya selepas lima jam bertempur, baru pihak komunis berjaya menawan balai polis dan membakar balai tersebut. Mereka kemudian berundur kedalam hutan, meninggalkan kesan kemusnahan dan kematian. Pihak komunis turut melontar mereka yang tercedera dan mayat mereka yang terkorban ke dalam api. Antaranya termasuk Hassan bin Abu Bakar anak kepada Konstebal Abu Bakar yang dicampak hidup-hidup kedalam api.

14 anggota polis termasuk Sarjan Jamil, 4 pengawal kampung, 3 polis bantuan, isteri Abu Bakar Daud (adalah seorang polis yang terselamat) dan tiga anak mereka terbunuh dalam kejadian tersebut. Jumlah kematian adalah 25 orang. Mereka yang terselamat pertempuran maut itu adalah 4 anggota polis dan 9 ahli keluarga termasuk isteri dan anak mereka.

Prev PostWordpress Internal Server Error
Next PostHukum Memiliki Patung atau 'Teddy Bear'

7 Comments

 • KLEWE

  September 19, 2011 at 4:48 pm

  masa ni betul ke polis bukit kepong berkhidmat dengan kerajaan british? sebab 1950 kita belum merdeka

  svgReply
 • Gee

  July 25, 2011 at 1:14 am

  Al-fatihah utk mereka yg tkorban demi mprtahan agama,negara dan bangsa hingga titisan darah terakhir.mereka lah pjuang2 sejati tanpa mharapkan apa2. Dgn kudrat dan senjata yg sdikit jika dbandingkan dgn pganas komunis yg besar bilanggan, anggota polis dan org2 kmpung tetap bjuang! Moga mreka mati SYAHID dan dtmpatkan oleh ALLAH dkalangan para SYUHADAH..AMIN

  svgReply
 • hasan ahmad

  July 18, 2010 at 12:19 pm

  kisah sepasukan angota polis yang berjuang habis-habisan mempertahankan kedaulatan negara…AL FATIHAH buat kesemua angota polis dan orang awam yang terkorban menentang kekejaman komenis,dari saya jiran BUKIT KEPONG,felda sri ledang.

  svgReply
 • shufa

  July 16, 2010 at 2:12 pm

  crita yg bgitu mnyayat hati…ALFATIHAH kpd semua para pejuang yg tlh kembali ke sana….cayalah askar mlayu…

  svgReply
 • hanafi tahir

  June 26, 2010 at 10:47 pm

  aku adalah cucu saksi terakhir bukit kepong mm 7645 yusoff bin rono kini dalam kenangan al-fatihah

  svgReply
 • zami

  May 4, 2010 at 4:24 pm

  Jadikan serangan ke atas bukit kepong sebagai satu pengajaran berguna kepada kita.Semangat perjuangan mereka harusla kita contohi.Inikan tidak seperti zaman sekarang yang tiada semangat seperti mereka di Bukit Kepong,Leftenan Adnan dan lain-lain pejuang abngsa hegara kita.

  svgReply
 • AZIE

  June 10, 2009 at 4:21 pm

  Semoga roh mereka dicucuri rahmat
  Harapan agar rakyat malaysia khususnya anak-anak melayu bangkit daripada khayalan dunia.Kenangi mereka yang pertahankan maruah agama,bangsa dan negara. Para anggota polis dizaman ini..ADAKAH JATIDIRI ANDA SETEGUH ANGGOTA POLIS SEPERTI DI ATAS?!

  svgReply

Leave a reply