Buka Gold Investment Account di Public Bank

Pertama kali saya menulis tentang BullionVault (sistem pelaburan emas online) adalah pada tahun 2008. Pada masa itu harga emas sekitar $28k/kg. Hari ini harganya telah jauh berubah iaitu $56k/kg. Double dalam masa 4 tahun.

Dalam tahun 2008, setahu saya bank-bank di Malaysia belum ada facility untuk melabur emas secara online. Kebetulan saya meninjau laman web Public Bank, hari ini mereka telahpun menawarkan facility ini.

Saya telah pun buka akaun dengan Public Bank GIA ini beberapa hari lepas. Bagi yang belum tahu;

1. Anda memerlukan savings account dari branch yang sama

2. Buka akaun minima 10g

3. RM10 stamping fee

4. Anda boleh link dengan savings untuk access secara online

Selamat mencuba.

Prev PostFilesonic plugin for Rapidleech & Unrar
Next PostBeware with seller name "orlandosports" on ebay

4 Comments

 • Shahrul

  November 10, 2012 at 12:02 am

  Salam En. Basri. Saya berminat ingin mengetahui lebih lanjut tentang bullionVault. Bagaimana saya boleh menghubungi En Basri? Email atau telefon? Untuk makluman saya ada baca tentang tarif yang baru dlm bullionVault. Saya cuma nak kepastian tentang dealing commission yang dikenakan sebanyak 0.8%? Bolehkah saya menghubungi En. Basri untuk mendapatkan kepastian tentang perkara ini.

  Terima kasih.

  svgReply
  • Basri MY

   November 22, 2012 at 5:03 pm

   En. Shahrul, atas sebab-sebab peribadi saya telah pun menjual semua emas saya di BV (bersama untungnya). Proses jual semula dan pemindahan wang dari UK ke Malaysia sangat mudah dan pantas.
   Saya masih percaya BV adalah tempat yang sangat baik untuk pelaburan emas, dan saya akan cuba lagi sekiranya ada peluang di kemudian hari.

   svgReply
 • Basri MY

  October 5, 2011 at 12:43 am

  Linda, secara principal ya memang untung. Tetapi real experience saya bukan melalui GIA, tetapi melalui BullionVault. Saya masih baru dengan GIA, tetapi konsepnya sama, asalkan harga emas naik melebihi kadar inflasi, pasti untung.
  Modal permulaan dengan GIA adalah 10gram, jadi pada hari ini memerlukan lebih kurang RM1,760 (boleh refer http://www.hargaemas.ecom.my) untuk rujuk harga terkini.

  svgReply
 • Linda Abrar

  September 29, 2011 at 5:38 pm

  Assalam, Encik Basri saya sgt3 berminat & tengah meninjau2 utk buka GIA. Tapi disbb modal cikit aje kenalah banyak bertanya2 . Betul2 boleh menguntungkan ke tu yg risau. Mohon tunjuk . Terima kasih. Wassallam

  svgReply

Leave a reply